Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ІНАВГУРАЦІЯ БУДЕ ОРИГІНАЛЬНОЮ І ХВИЛЮЮЧОЮ

У ній вперше будуть використані гетьманські клейноди

У ній вперше будуть використані гетьманські клейноди
Нинішній виборчий процес настільки затягнувся, що ми вже втомилися чекати того історичного моменту, коли новий президент вступить на високий пост. Але, здається, тепер вже ця подія зовсім близько. І наші очікування будуть винагороджені тим, що інавгурація обіцяє бути оригінальною, емоційно насиченою і хвилюючою. Вона складатиметься з двох частин. Офіційна пройде у Верховній Раді, де Віктор Ющенко складе присягу народові України. А неофіційна при великому напливі народу відбудеться на Майдані Незалежності. Крім того, сценарій і зміст міститиме немало свіжих і несподіваних ідей.
Звичайно, всіх деталей святкового дійства не розголошують. Але дещо журналістам вдалося вивідати. Уперше Президент складатиме присягу при святих національних реліквіях нашого народу, символах української звитяги — гетьманських клейнодах. Це знаменита булава і штандарт Богдана Хмельницького. Цікаво, що обидві ці реліквії знаходились за кордоном. Недавно булаву Богдана Хмельницького привезли до Києва із польської столиці — Варшави. А його прапор кандидат історичних наук, докторант Інституту історії України Юрій Савчук знайшов аж у Стокгольмі — у Військовому музеї цього міста.
Булава Богдана Хмельницького є експонатом Музею війська польського. А потрапила вона туди після Другої світової війни із Музею ординації Красинських разом із іншими вцілілими під час Варшавського повстання 1944 року його експонатами. Напевно, саме під час варварського бомбардування фашистів наша історична реліквія зазнала пошкоджень — втрачено багате оздоблення руків’я, а головка булави в багатьох місцях потріскала. Виготовлена булава із рога носорога, а руків’я — із слонової кості. Вони оздоблені срібними дротиками. Так що це дуже коштовна річ. До речі, є надія, що гетьманські клейноди після церемонії інавгурації будуть повернуті в Україну.
Сценарій інавгурації спиратиметься на традиційну процедуру, яка включає оголошення результатів виборів головою ЦВК Ярославом Давидовичем, виступ Голови Конституційного Суду Миколи Салівона, виголошення Віктором Ющенком присяги на Конституції України і Пересопницькому Євангелії. Після цього голова ЦВК вручить Вікторові Ющенку посвідчення Президента України, а Голова Конституційного Суду — символи президентської влади: штандарт, знак у формі орденського ланцюга, гербову печатку і булаву. Новий Президент України виголосить з трибуни Верховної Ради інавгураційну промову.
Але буде ряд нових елементів, зокрема, запозичених із традицій виборів гетьманських. Кульмінаційним моментом тут буде вручення гетьманських клейнодів. За неофіційною інформацією, свій інавгураційний день Віктор Ющенко розпочне з участі у богослужінні і зустрічі з матір’ю. А закінчиться церемонія прийняття присяги військовим парадом біля Маріїнського палацу.
Петро ХМЕЛЯРСЬКИЙ.
Telegram Channel