Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

У НОВИЙ РІК — З НОВИМ ПРЕЗИДЕНТОМ

В Україні розпочинається нова епоха, попереду багато роботи в усіх сферах життя. Редакція «Волині» попросила висловити свої міркування з приводу цього представників виробничої галузі, освіти і культури.

Ми з тривогою і разом з тим з добрими, оптимістичними надіями чекали завершення передвиборного президентського марафону. І ось, здається, усі хвилювання позаду, а сподівання виправдалися. Нам набридло жити при корумпованій владі, яка довела країну, її народ до зубожіння. Тому люди висловили недовіру старій владі і проголосували за народного Президента Віктора Ющенка, який уособлює в собі справжню свободу і незалежність.
В Україні розпочинається нова епоха, попереду багато роботи в усіх сферах життя. Редакція «Волині» попросила висловити свої міркування з приводу цього представників виробничої галузі, освіти і культури.



ВСІ ПРОФЕСІЇ — ВІД УЧИТЕЛЯ
Я 20 років працюю вчителькою математики. Вісімнадцять з них у нинішній Луцькій гімназії № 21. Ми, вчителі, всі роки чуємо, вже і в нашій незалежній Україні, про особливу повагу і шану до педагогів. А її, цієї не словесної, а дієвої поваги, як не було, так і немає. Бо хіба невелике підвищення заробітної плати, коли його з’їдають зрослі ціни, це є достойною шаною наших вчителів!? Тож у новому році, з новим Президентом, не тільки я особисто, а й, сподіваюся, тисячі моїх колег чекають справжньої шани до нас з боку держави, влади.
І Президент України Віктор Ющенко, й інші керівники держави добре знають, що саме завдяки вчителям, наставникам у школі, вузі вони змогли досягти таких висот у житті — отож впевнені: достойно поцінують кожного, хто обрав і обиратиме цю, на мій погляд, найкращу у світі, професію. Недарма ж кажуть — всі професії від учителя, тільки вчительська — від Бога.
Ми чекаємо і віримо, що в нашій державі учитель як в матеріальному, так і в моральному плані займе достойне місце. І молоді люди, які нині , нема чого гріха таїти, навіть після закінчення педвузів цураються школи, з гордістю зможуть будь-де і будь-коли сказати: “Я вчитель”. А ще мірилом достоїнства людини у нашій країні будуть не гроші, а знання, честь і совість.
Вірю у своїх учнів, мене порадували їх висновки, бачення і оцінки під час помаранчевої революції, їх бажання по-своєму будувати вже свою державу, своє суспільство. І дуже хочу, щоб до молоді прислухався наш новий Президент.
Тамара БЕЗДУХА,
вчитель-методист Луцької гімназії №21.

НАЙЦІННІШЕ В ЛЮДИНІ — ЇЇ ТАЛАНТ

Напередодні Нового року луцький міський голова Антон Кривицький зібрав у мерії 50 найактивніших учасників, організаторів творчого звіту аматорів сцени міста, що проходив на Волині на честь 60-річчя визволення нашого краю від фашистських загарбників. Кожному було сказано тепле і щире слово подяки, вручені грошові винагороди. І найбільш втішає мене те, що міський голова пообіцяв значиму підтримку культурі, її працівникам і в новому році.
Мені подумалося в ті приємні хвилини: от якби вже у перший рік свого президентства новий лідер України серед усіх своїх турбот і клопотів виділив і поставив на перше місце духовність, культуру нації. І щоб назавжди відійшло у минуле існуюче багато літ ганебне копійчане фінансування культури “на душу населення”. Адже душа у нашого українського народу багата, щедра на пісню, танець, музику, душа талановита, а її оцінювали копійками.
Вірю і в те, що нарешті для отримання почесних звань у галузі культури, мистецтва буде достатньо мати єдине — талант. І ні блат не допоможе, ні за гроші ніхто і ніколи звання не купить, як це було, ніде правди діти, часто-густо до нинішнього часу.
Хочу жити з вірою у нового Президента Віктора Ющенка, в те, що культура в Україні не залишатиметься на останньому місці, не буде Попелюшкою. Хоч досі саме таку роль відводили їй у нашій державі. А вона заслуговує ролі Принцеси. Такою вона мені бачиться з новим Президентом.
Юрій ВОЙНАРОВСЬКИЙ,
начальник Луцького міського управління культури.

ЗА ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ МІЖ ДЕРЖАВОЮ І БІЗНЕСОМ

Протистояння в суспільстві, політикумі та бізнесі під час президентської гонки призвело до загострення питання щодо напрямків орієнтації України, в тому числі і промислового комплексу. Де шукати ділових партнерів, в яких регіонах наші економічні інтереси?
Наш завод може служити прикладом взаємовигідного партнерства. Так, в середині 90-х років ми зуміли вижити лише завдяки тому, що в стислі строки розширили номенклатуру підшипників для автомобільних заводів Росії та Білорусі, здійснили ряд заходів щодо поліпшення якості і відвоювали значну частину ринку підшипників в СНД. Однак дефолт та фінансова криза серпня 1998 року показали, що орієнтація на ринки лише одного регіону (а частка СНД в загальному обсязі поставок перевищувала 80 відсотків на той час) є надзвичайно ризикованою справою.
І тому з приходом іноземного власника — шведської корпорації SKF, ми також зосередились на розвитку бізнесу в напрямку Європи та Америки. За підсумками 2004 року географія продажу продукції заводу складається з двох рівнозначних частин: половина обсягів на західні ринки і половина в країни СНД. І головне, що співпраця як з західними, так і східними партнерами базується на принципі взаємовигоди.
Така гнучка політика забезпечила нам в минулому році приріст обсягів виробництва та продажу в 1,5 раза до попереднього року. Реальні обсяги вже перевищують найкращий результат радянського періоду в 1,4 раза. Майже на 40 відсотків за 2004 рік зросла заробітна плата і становила на кінець року 1090 гривень за місяць. Сплачено в бюджет та позабюджетні фонди майже 16 млн. гривень.
Відрадно, що в минулому році вперше завдяки державницькій позиції керівництва ДПА в області та підтримці голови Української спілки підприємців та промисловців Анатолія Кінаха вдалося вирішити проблему відшкодування експортного ПДВ. Хоча проблем у стосунках держави та бізнесу є ще багато.
Я вірю в те, що в результаті зламу старої системи влади ми в 2005 році отримаємо прозорі та сприятливі умови для бізнесу, де не буде місця брехні, дискримінації та здирництву. В свою чергу як голова організації роботодавців міста закликаю колег—промисловців та підприємців чесно сплачувати податки та інші обов’язкові платежі, пам’ятаючи про те, що від нас залежить благополуччя пенсіонерів та інвалідів, а також міць держави.
Знаючи Віктора Ющенка як високопрофесійного економіста та управлінця, як людину високої моральності, впевнений, що реформування суспільно-політичних та економічних відносин в державі обов’язково призведе до поліпшення життя наших людей. А держава простягне бізнесу руку співробітництва та взаєморозуміння.
Володимир ЦИБУЛЬСЬКИЙ,
генеральний директор ВАТ «Луцький підшипниковий завод», голова Луцької міської організації роботодавців.
Telegram Channel