Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Археологи підтвердили — Грузія не дарма славиться винами!

pnas.org

Археологи підтвердили — Грузія не дарма славиться винами!

На території країни знайшли найдавніше вино в світі

Міжнародна група дослідників виявила залишки виноградного вина на кераміці, знайденій в двох неолітичних поселеннях на території Грузії. Глиняні посудини виготовили від 7890 до 8020 років тому. Ці знахідки дозволяють припустити, що виноробство виникло на 600-1000 років раніше, ніж вважалося. Про це розповідає Вокруг Света.

Фрагменти кераміки знайшли при розкопках поселень Гадачрілі-гора і Шулавері-гора. Вони відносяться до археологічної культури Шулавері-Шому, яка виникла незабаром після глобального похолодання 6200 р. до н.е. На одній з посудин знайшли прикраси у вигляді невеликих кульок — можливо, вони зображали виноградні грона.

Глиняні посудини виготовили від 7890 до 8020 років тому. Ці знахідки дозволяють припустити, що виноробство виникло на 600-1000 років раніше, ніж вважалося.

Дослідники проаналізували фрагменти 19 глиняних посудин і зразки ґрунту, взяті поблизу знайденої кераміки. У восьми зразках глини виявили сліди винної кислоти та її солей — виноградний сік містить значну кількість цієї кислоти. У відповідних зразках ґрунту вміст винної кислоти виявився набагато нижчим. У ґрунті також виявили частки крохмалю, залишки плодових мушок і сліди виноградного пилку, при цьому на поверхні землі їх не виявилося.

Раніше найдавнішим вином вважали зразки, знайдені в 1960-х роках у поселенні Хаджі Феруз Тепе на північному заході сучасного Ірану. Їх вік — вiд 7 000 до 7 400 років. Вино зберігалося в посудинах, наполовину вкопаних у землю. Дослідники вважають, що так могли зберігати ємності, знайдені в Грузії, - через вузьку основу посудини, скоріше за все, були нестійкими.

Telegram Channel