Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Смідині відновлюють давню традицію

Волинь-нова

У Смідині відновлюють давню традицію

Активісти роблять ляльки-мотанки

Про це повідомила ГО «Смідинська ініціатива» у Фейсбук.

Свою назву ляльки-мотанки отримали з-за техніки виготовлення. Їх не шиють, а саме мотають. Всі деталі закріплюються вузликами, причому кожен вузлик слід зав’язувати тричі. Це один із найдревніших символів, який сотнями і навіть тисячами років супроводжував наших предків. Ляльку-мотанку мати клала до колиски немовляті, у скриню із рушниками та сорочками, коли донька заміж виходила. Мотанка оберігала і оберігає оселі українців.

Ще у сиву давнину матері загортали у тканину шматочок м’якого хліба і давали немовляті. Називали це «куклою». 

Мовчазна лялька береже таємниці цілого роду, адже переходить із покоління в покоління, від матері до дитини. Не одну тисячу років тому лялька-мотанка увійшла у життя наших предків. Ще у сиву давнину матері загортали у тканину шматочок м’якого хліба і давали немовляті. Називали це «куклою». Нею дитину заспокоювали, до того часу доки не винайшли соски-пустушки.

Згодом, коли дитя підростало, йому потрібно було чимось бавитися. От примотували до «кукли» ще шматочок тканини у вигляді спіднички. Така лялька могла і не мати рук. І що важливо, мотанка не мала і не має ніг. Мотанку робили із старого одягу – спідниць, вишитих сорочок членів родини.

Створюючи ляльку, жінка вкладала у неї щирі почуття. Робили її на щасливу долю, на міцне здоров’я чи шлюб. Тому вважається, що лялька має сильну енергетику і здатна оберігати. Як окрему людину, так і всю оселю. Тому часто її вішали над дверима. Також ставили на покутті.

Telegram Channel