Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ХУДОЖНЯ ШКОЛА ТЕТЯНИ РАШКЕВИЧ

Вчителька з Лукова видала навчальний посібник і активно впроваджує поглиблене вивчення образотворчого мистецтва у загальноосвітній школі

Вчителька з Лукова видала навчальний посібник і активно впроваджує поглиблене вивчення образотворчого мистецтва у загальноосвітній школі
Селище Луків, що в Турійському районі, — колишній райцентр. Тут вчувається дух тисячолітньої старовини. А ще без перебільшення можна сказати, це — селище юних художників. Погожої днини можна зустріти на вулицях Лукова або на мальовничих його околицях різновіковий гурт дівчаток і хлопчиків з мольбертами. Із дітьми завжди їх незмінна енергійна наставниця Тетяна Василівна Рашкевич — талановита художниця і вчителька.
Закінчила Володимир-Волинське педагогічне училище, згодом — педінститут, працювала музкерівником у дитсадку, вчителем музики. Вже маючи сім’ю, маленького сина Миколку, стала студенткою художньо-графічного факультету Прикарпатського університету, причому кращою студенткою. Із цим вузом Тетяна Василівна не пориває зв’язків і донині. Методична підтримка його науковців стала надійною базою у процесі створення авторської школи Тетяни Рашкевич. А ще університет посприяв випуску навчального посібника — “Мистецтво художньої монотипії”, який побачив світ у 2003-ому. Він адресований вчителям, студентам вузів, училищ, учням шкіл та позашкільних навчальних закладів.
Звичайно, багато допомагали вчительці її учні, які навіть започаткували своєрідний художницько-передвижницький рух. Організували виставки своїх робіт, відвідали підприємства та організації.
Запам’яталася кращим вихованцям поїздка у Польщу. Юні художники разом сі своєю вчителькою побували у місті-побратимі Турійська — Красноставі. Відбувся там художній пленер для молоді.
Тетяна Василівна Рашкевич має звання вчителя-методиста, неодноразово брала участь у конкурсах вчительської майстерності. Була переможницею обласних, а у 2003-ому році стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу в номінації “образотворче мистецтво”. Вона довгий час мріяла про поглиблене вивчення цього предмета у загальноосвітній школі. Але було безліч перепон, і одна з них — відсутність спеціально обладнаного класу.
Назустріч їй пішли голова Турійської райдержадміністрації Олександр Дишлюк, начальник відділу освіти району Михайло Панасюк, директор Луківської загальноосвітньої школи Юрій Коломієць. Допомогли і спонсори-підприємці, батьки учнів, а особливо Турійський держлісгосп.
Кабінет образотворчого мистецтва у Луківській школі відкрили та ще й провели того дня обласний семінар вчителів образотворчого мистецтва. У коридорі школи була розгорнута експозиція виставки творчих робіт учнів і їх керівника “Цілющі джерела малярської снаги”. У кабінеті стоять мольберти, на стінах стенди, портрети художників, у кутку — справжнє диво — дерев’яний чоловічок-лісовичок. Багато речей зробив своїми руками і чоловік Тетяни Василівни — Микола Юрійович Рашкевич. Він теж людина обдарована, майстровита.
— З такою вчителькою, як Тетяна Василівна, дуже приємно співпрацювати, — сказав директор Луківської школи Юрій Коломієць. — Вона справжній професіонал, дає можливість дитині творити, імпровізувати, мислити.
Учні Тетяни Рашкевич часто стають переможцями різноманітних творчих конкурсів різних рівнів, в тому числі і всеукраїнських. А Ірина Сущик стала переможцем міжнародної олімпіади. Марійка Кот зайняла перше місце на конкурсі в Польщі. Особливими називає Тетяна Василівна своїх учнів Мар’яну Співаченко, Ірину Бортнійчук, Тетяну Йовик, Лесю Шибу, Віку Козачук, Олю Грицик та інших. У справжнього вчителя всі вихованці — особистості...
Світлана ГОЛОТЮК.
смт Турійськ.
Telegram Channel