Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ВОЛИНЯНКА ОЧОЛЮВАЛА ВИБОРЧУ КАМПАНІЮ ЮЩЕНКА У... ПОРТУГАЛІЇ

Ольга Фіщук-Чайковська донедавна очолювала обласну жіночу Спілку імені Олени Теліги. Нестатки змусили її вирушити на заробітки до Португалії...

Ольга Фіщук-Чайковська донедавна очолювала обласну жіночу Спілку імені Олени Теліги. Нестатки змусили її вирушити на заробітки до Португалії. Але замість роботи в багатих португальців, опинилася у справжньому передвиборчому вирі українського політикуму. Річ у тім, що у Португалії уродженка Каменя-Каширського потрапила до виборчого штабу Віктора Ющенка, створеного серед громадян України в цій країні, і далеко від України виборювала разом з численним українством цієї країни перемогу для нового Президента. Через друзів передала, що було дуже важко. Іноді доводилось спати лишень по годині-дві на добу.
Ця історія, за її словами, розпочалася ще 18 серпня 2003 року. Саме тоді волинянка у складі делегації Спілки українців Португалії приїхала у Київ на Світовий конгрес українців. Тут було чимало розмов про майбутній вибір України і, звичайно ж, зустріч із Віктором Ющенком.
У Португалії наша землячка фактично очолила виборчу кампанію Віктора Ющенка. Вона намагалася зробити так, аби на зустріч з майбутнім Президентом могло приїхати якомога більше українських емігрантів. Віктор Ющенко, перебуваючи на початку 2004 року в Португалії, зі своїми співвітчизниками зустрічався в українському посольстві в Лісабоні. 31 січня 2004 року під час його прес-конференції у Лісабоні Ольга розмовляла з майбутнім Президентом. Вже тоді вона знала, що ним стане саме Віктор Андрійович, але не всі їй вірили.
— Я ж вірила у перемогу Віктора Андрійовича від самого початку, — зізнається тепер “волинська португалка”.
Для українців Португалії Ольга розповідала не лише про те, яким має бути український лідер нації, а й влаштовувала зустрічі з нашими відомими земляками. Одна з них із співачкою Оксаною Білозір відбулася 1 лютого 2004 року у Порто, де працює наша землячка.
Ольга Фіщук-Чайковська каже, що відчуває свій внесок у перемогу українців всіма фібрами душі, кожною своєю клітинкою. Адже практично всі українці Португалії проголосували за Ющенка. Цьому, до речі, і посприяв мер Лісабона, за вказівкою якого його заступник Луїс Кабрал виділив 7 автобусів, щоб українці з Порто могли вчасно приїхати у Лісабон і віддати свій голос за майбутнє України. На виборчу дільницю прибуло 6660 українців, 97 відсотків виборців проголосувало за Ющенка.
Ольга Фіщук-Чайковська з родини, яка в роки Другої світової не вагалася, де їй бути. Тато й мама, які й досі мешкають у Камені-Каширському з доньчиним сином Валентином, з юних літ активно підтримують національно-визвольний рух. Дід Федір Кресанович Вознюк за участь в УПА був засуджений на 20 років каторги, відбув 10.
Тепер Ольгу Фіщук-Чайковську чекають в Україні у команді Віктора Ющенка.
— Весь свій розум, життя я готова покласти на вівтар Вітчизни! — сказала нам патріотка телефоном з Порто. Патріот України і в Португалії патріот.
Ніна ФУРДИЛО,
Сергій ЦЮРИЦЬ, працівники навчально-методичного центру культури Волині.
Telegram Channel