Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинські краєзнавці пропонують створити меморіальний комплекс пам’яті жертв Першої світової війни на Волині

Краєзнавець Олександра Кондратович.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Олексій Златогорський

Волинські краєзнавці пропонують створити меморіальний комплекс пам’яті жертв Першої світової війни на Волині

Така пропозиція пролунала на науково-практичній конференції у Камені-Каширському

У Камені-Каширському відбулася науково-практична конференція, приурочена до 70-річчя масової депортації волинян у 1947 році та 75-річчя знищення єврейського населення у 1942 році на Волині на тему «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Камінь-Каширський район в історії України та Волині».

Захід об’єднав близько 70 науковців та краєзнавців Волині та України, матеріали подані ними опубліковані у окремому збірнику.

 Голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук і голова Камінь-Каширської райради  Віктор Сус (ліворуч)

Голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук і голова Камінь-Каширської райради Віктор Сус (ліворуч)

 На пленарному засіданні виголосили доповіді працівниця Держархіву Волинської області Любов Коць про архівні документи стосовно подій 1947 рjre на Камінь-Каширщині, краєзнавець Олександра Кондратович про імена і події в історії сіл Кримне та Бронниці, краєзнавець Любов Грабинська про музеї закладів освіти району, етнограф Алла Дмитренко про носіїв історико-культурної спадщини – старожилів, зокрема жительки села Стобихва Олени Макарук про трагічну історію рідного села, науковець Світлана Чибирак про аграрні знання та вірування, краєзнавець Сергій Ус про радянську репресивно-каральну систему, історик Володимир Марчук про етнічний склад та формування території Камінь-Каширського повіту у міжвоєнний період, краєзнавець Валентин Люпа про Володимира Коваля з Хотешова – учасника першого навколосвітнього походу атомних підводних човнів, історик Олександр Дем’янюк про повідомлення в австралійській пресі про бойові дії на території Західної Волині влітку 1916 року, краєзнавець Геннадій Гулько про необхідність утворення Меморіалу «Поліський некрополь Великої війни 1914-1918 років».

 Керуючий справами Камніь-Каширської районної ради Валерій Хитрик

Керуючий справами Камніь-Каширської районної ради Валерій Хитрик

 Виступ Геннадія Гулька стосувався некрополів «Червищанського плацдарму» — місця масової загибелі противників в трикутнику сіл Тоболи-Нові Червища-Оленине у 1916 році. Нині відомо 7 міжнародних меморіалів – поховань воїнів різних армій, що були створені польським урядом у міжвоєнний період. Краєзнавець висловив пропозицію створити на основі цих військових кладовищ меморіальний комплекс пам’яті жертв Першої світової війни на Волині. Його пропозицію підтримали всі учасники конференції і підготували відповідний лист до органів обласної та районної влади.

Олексій Златогорський

Telegram Channel