Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

СЬОГОДЕННЯ, ЯКЕ СТАЄ ІСТОРІЄЮ

У краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Настрій свободи. Волинь у виборах 2004 року”

У краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Настрій свободи. Волинь у виборах 2004 року”
Либонь, не випадково українські президентські вибори й пов’язана з ними помаранчева революція увійшли у трійку найвизначніших подій нашої планети минулого року. Світова громадськість і преса знають тепер Україну не лише через призму Чорнобиля чи “касетного скандалу” і вже, будемо сподіватися, ніколи не утотожнюватимуть наших співвітчизників із північними сусідами, які так тяжко позбуваються синдрому “старшого брата”.
І ось те, що впродовж останніх двох місяців було невід’ємними реаліями нашого повсякдення, на наших очах стає хай новітньою, але історією, перетворюється у музейні експонати. Це документи, серед яких є особисті посвідчення спостерігачів на виборчих дільницях, протоколи ТВК, передвиборчі агітаційні матеріали кандидатів на пост Президента України, речі учасників помаранчевої революції в Києві та Луцьку, фотографії, які зафіксували події “гарячих днів”, підбірки волинських газет, які вийшли у дні найбільшого протистояння, блок “антиреклами” тощо. Настрій свободи надихнув на творчість флориста Оксану Шоломій та фотомайстра Віктора Чухрая, чиї доробки також представлені на виставці.
Одними із перших відгукнулися на ідею її створення представники ВАТ “Волиньгаз”, які передали прапор, з яким їздили на Майдан у столицю, та інші експонати, працівники Луцького автозаводу, студенти-активісти руху “Пора”, Молодіжного національного конгресу, видавництв “Ініціал” та “Твердиня”, а також прості волиняни, зокрема, Мирослав Коротя, родина лікаря Миколи Наїдка та інші.
Аналітичні та консультативні матеріали надали передвиборні штаби кандидатів Віктора Ющенка та Віктора Януковича, голова Комітету виборців України у Волинській області Олександр Стірко. Ряд матеріалів передано Інститутом розвитку людини та його ректором Романом Карпюком. Свою революційну поетичну збірку “Так!” передав поет, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Василь Слапчук. На виставці представлено близько 300 експонатів, які уже стали історичними реліквіями й увійшли в історію незалежної України, як і люди, яким вони належали.
Про це говорили на відкритті виставки народний депутат України Володимир Бондар, який передав до музею і своє запрошення на інавгурацію новообраного Президента, заступник начальника обласного управління культури Валерій Дмитрук, активіст громадської організації “Пора” Богдан Олешук, кандидат політичних наук Валентин Малиновський, директор видавництва “Твердиня” Микола Мартинюк та інші. Виставка підготовлена відділом новітньої історії музею, але, як наголосила його завідувачка Тетяна Дудар, збір експонатів продовжується. Волинський краєзнавчий музей запрошує краян приєднатися до акції “Тут має бути твій експонат”.
Валентина ШТИНЬКО.
Telegram Channel