Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ПОСМАКУЄМО РАЗОМ: ГЕТЬМАНСЬКИЙ БОРЩ

Заливши водою добрий шмат поребрини або груднини, покласти 2 цибулини, кілька зернин перцю, 2 лаврових листки і поставити, щоб сильно і швидко закипіло...

Заливши водою добрий шмат поребрини або груднини, покласти 2 цибулини, кілька зернин перцю, 2 лаврових листки і поставити, щоб сильно і швидко закипіло.
Процідивши, обполоснути м’ясо і поділити його. Покласти в казан чи рондель покришеного коріння, 4—5 невеликих буряків, м’ясо, налити юшкою і варити. Скоро покришені буряки зваряться, покласти розрізану на потрібне число частин капусту, посолить. Коли капуста звариться, додати окремо відварену квасолю з юшкою і кілька картоплин. Кілька свіжих чи консервованих баклажанів одтушкувати з маслом, потерти на сито і влити в борщ. Дати закипіти і заправити сметаною.
Не знаємо, чи саме такий борщ подавали гостям на прийомі в Маріїнському палаці під час інавгурації Президента України. Але борщ український входив у меню. Це достеменна інформація. Ми, українці, не можемо вижити без борщу і сала. А наведений вище рецепт подано із репринтного видання однієї з перших українських кулінарних книг Зіновії Клиновецької.
Telegram Channel