Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Волинь могла б «озолотитися», але все гальмується через політику»

Волинь-нова

«Волинь могла б «озолотитися», але все гальмується через політику»

Костянтин Зінкевич (на фото) належить до тих депутатів Волинської обласної ради, котрі завжди мають власну думку, яка часто не збігається із загальною. Чим викликана така позиція і чи не заважає вона реалізувати громадські завдання сповна — ?про це в інтерв’ю з представником фракції «Самопоміч»

«Головне — порядність,  а не партійна приналежність»
 

— Костянтине Миколайовичу, чим керуєтеся у першу чергу, коли підтримуєте або не підтримуєте те чи інше питання?

— Як депутат і член «Об’єднання «Самопоміч» завжди звіряю свої дії з програмою партії. Я — член команди фракції «Самопоміч» в облраді. Ми можемо дискутувати, часом сваритись, але «на люди» завжди виходимо з виваженим спільним рішенням. Я нікому не підпорядковуюся в облраді, бо не належу до тих, хто отримав від когось преференції чи посади в обмін на «правильне» голосування. Тому мені легко розмовляти з будь-ким із колег — я нікому нічого не винен, у роботі керуюся інтересами виборців та здоровим глуздом. В оцінці діяльності кожного депутата для мене насамперед має значення порядність людини, а тоді вже партійна «табличка».

— Що з того, що зробили обранці теперішнього скликання за два роки, на вашу думку, найбільш значиме?

— У першу чергу — це створення комунального підприємства «Волиньприродресурс». Хоча особисто я у день сесії голосував проти, бо у депутатів на руках не було статуту. Але ідею вважаю хорошою. Наша область багата на корисні копалини: пісок, щебінь, торф, бурштин, газ, поклади міді. Волинь могла б «озолотитися», однак наразі видобуток не розпочався, а той, що вівся раніше, гальмується лише через політику. Але, сподіваюсь, за нашої каденції гордіїв вузол буде розрубано.

На заваді стають «совкові» амбіції «червоних директорів», які досі на посадах. Вони не здатні уявити, як по-сучасному має розвиватись Україна і Волинь.

Я працюю у двох комісіях: постійній з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією і тимчасовій контрольній з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад області. Підтримав багато програм допомоги військовим частинам ЗСУ, підрозділам МВС, СБУ, МНС, які дислокуються на Волині, а також ветеранам АТО, їхнім родинам і родинам загиблих. Усі мої запити та проекти рішень схвалили колеги. Один із них, наприклад, стосувався придбання габаритно-вагових комплексів для контролю великовагового транспорту, збереження доріг Волинської області та наповнення місцевого бюджету. Проголосували — і з’явилося п’ять таких комплексів. Після звернення до «Укрзалізниці» відбувся капітальний ремонт пасажирської платформи і перону на станції Овадне. Нещодавно з обласного бюджету профінансовано виготовлення проектної документації для музеєфікації та реставрації «Городища-Валів» історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир». Після цього можна буде звертатись до держави та світових фундацій за матеріальною допомогою для відтворення історичної пам’ятки.

Депутати підтримали усі запропоновані мною проекти рішень, зокрема звернення до Президента, Верховної Ради про необхідність створення Антикорупційного суду, внесення змін до виборчого законодавства щодо виборів за відкритими списками, обмеження депутатської недоторканості, також звернення про унеможливлення узурпації влади на місцях головами держ­адміністрацій, де пропонувалося не підтримувати внесення змін до деяких законодавчих актів, якими головам РДА надаються величезні повноваження.

«Я — невиправний оптиміст, тому вірю, що скоро все зміниться на краще»

— Яку оцінку за діяльність ви поставили б колегам-депутатам і самому собі?

— Четвірку за п’ятибальною шкалою. Облрада оперативно реагує на події в державі. Могла б так само швидко вирішувати й господарські питання, але знову ж — політика заважає. Якби всі депутати в один день перестали би бути членами партій, то, вважаю, результат мали б вагоміший.

— А хто чи що заважає вам особисто реалізовувати плани, спрямовані на поліпшення життя людей, які вас обирали?

— З політичної точки зору — нічого. Я можу звернутись і до голови ради Ігоря Палиці, і до голови ОДА Володимира Гунчика, і до представників інших політичних сил. В облраді не вистачає депутатів фракції «Самопоміч» для прийняття рішень і для ефективної роботи в комісіях та округах. Але це питання до нас і до виборців. А ще на заваді стають «совкові» амбіції «червоних директорів», які досі на посадах. Вони не здатні уявити, як по-сучасному має розвиватись Україна і Волинь.

Проблеми в роботі також створюють корупційно-популістські втручання високопосадовців та деяких нардепів. Чому було відмінено фінансування із держбюджету дороги Володимир-Волинський—Луцьк у сумі 800 мільйонів гривень, а переведено на фінансування із коштів з перевиконання плану Волинською митницею, за які ми мали оновити багато автошляхів місцевого значення? Через оте «чиєсь» втручання роботи розпочалися всередині літа, а не у квітні — травні, й досі не завершені. Але я — невиправний оптиміст, тому вірю, що скоро все зміниться на краще.

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Telegram Channel