Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Польщі встановлять пам'ятник жертвам Волинської трагедії у вигляді дитини, проколотої вилами (фото)

Волинь-нова

У Польщі встановлять пам'ятник жертвам Волинської трагедії у вигляді дитини, проколотої вилами (фото)

Вигляд пам'ятника не сподобався ні польським, ні українським вченим

У польському місті Торунь встановлять пам'ятник жертвам Волинської трагедії. Ще не встановлений пам'ятник показали пресі - монумент виконаний у формі дитини, яка висить на вилах, видно людей, яких спалюють живцем, а також селян із дітьми, передає Цензор.НЕТ.

Пам'ятник, який хочуть спорудити в Торуні пригадує минуле з іншою метою - будити ненависть сьогодні.

Монумент висотою 15 м встановлять у парку Народної пам'яті. Такий пам'ятник негативно вплине на відносини між країнами і викликатиме тільки негативні емоції, переконана директорка програми "Відкрита Європа" Фонду Стефана Баторія Катажина Більчинська-Наленч. "Я не бачу в такому символічному посланні і в такому різкому поводженні з жертвами поваги до них. І це не означає, що не треба відкрито говорити про волинський злочин, але не треба користуватися такими різкими, повними ненависного послання, культурними символами", - говорить вона.

Розкритикував новий пам'ятник також директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці в Facebook.

За чим сумують їхні автори: за вбитими людьми чи втраченими теренами?

"Завдання пам'ятників - нагадуючи про героїчне чи трагічне минуле, пробуджувати у сучасників почуття гордості чи суму. Пам'ятник, який хочуть спорудити в Торуні пригадує минуле з іншою метою - будити ненависть сьогодні. PS. Вже традицією стало те, що на "волинських" пам'ятниках в Польщі вибивають назви місцевостей, а не прізвища загиблих людей. За чим сумують їхні автори: за вбитими людьми чи втраченими теренами?", - пише В'ятрович.

Telegram Channel