Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Стокгольмський арбітраж постановив, що Україна не платитиме «Газпрому» за газ, поставлений в ОРДЛО

Волинь-нова

Стокгольмський арбітраж постановив, що Україна не платитиме «Газпрому» за газ, поставлений в ОРДЛО

І так буде до закінчення окупації

Нафтогаз України за рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма не платитиме російському монополісту – компанії Газпром за поставлений природний газ на неконтрольовані території (НКТ) Донбасу.

Про це компанія повідомила на своїй Facebook-сторінці, інформує Новое время.

Стокгольмський арбітраж вказав, що Нафтогаз не повинен платити за обсяги газу, які були начебто поставлені на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей будь-якій іншій особі, ніж Нафтогаз.

«Стокгольмський арбітраж вказав, що Нафтогаз не повинен платити за обсяги газу, які були начебто поставлені на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей будь-якій іншій особі, ніж Нафтогаз. Майбутні постачання на зазначені території не торкнуться Нафтогаза до припинення окупації територій на сході України. У будь-якому випадку такі поставки не будуть зараховані до щорічних контрактих обсягів», – йдеться в повідомленні

Зазначимо, що 20 листопада поточного року Газпром добивався виключення зі Стокгольмського спору питання про постачання газу на окупований Донбас.

Нагадаємо, що в 2015 році Газпром поставив на Донбас 1,7 млрд куб. м газу за ціною $186/тис. куб. м, випливає зі звітності Газпрому за 2015 рік і даних Нафтогазу.

У 2016 році Газпром поставив на непідконтрольні Україні території Луганської та Донецької областей 2,39 млрд куб. м газу, що на 40,6% більше, ніж у 2015 році.

Крім того, наприкінці червня 2017 року російський монополіст повідомив, що поставив на окупований Донбас газ обсягом 5,46 млрд куб. м. на суму понад $1 млрд.

Пізніше Газпром продовжив здійснювати поставки природного газу на окупований Донбас.

Слід зазначити, що керівництво Газпрому неодноразово заявляло, що поставки газу в ОРДЛО тривають на підставі контракту з Нафтогазом від 2009 року.

Слід зазначити, що керівництво Газпрому неодноразово заявляло, що поставки газу в ОРДЛО тривають на підставі контракту з Нафтогазом від 2009 року.

У свою чергу, Нафтогаз неодноразово заявляв, що буде оплачувати Газпрому лише замовлені і прийняті поставки природного газу, тоді як декларовані ним поставки газу на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей до таких не належать.

У Нафтогазі відзначали, що компанія не бере газ за контрактом з Газпромом на державну виконавчу службу Прохорівка і Платове на кордоні з РФ.

22 грудня 2017 року Нафтогаз заявив, що виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу щодо всіх спірних питань.

Також українська компанія домоглася скасування вимог Газпрому «бери або плати» на $56 млрд.

Крім того, Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для Нафтогазу України, Газпрому, на 27,4% з $485 до $352 за 1 тис. куб. м.

Telegram Channel