Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вчені вигадали нову батарейку

Волинь-нова

Вчені вигадали нову батарейку

Принцип роботи пристрою «підгледіли» в електричних вугрів

Дослідники з Мічиганського і Фрібурского університетів повідомляють в своїй статті в Nature, що їм вдалося сконструювати джерело струму, яке працює за тим же принципом, що й електричний орган електричного вугра. У вугрів електричні органи складаються з безлічі клітин, через які проходить потік позитивних іонів калію і натрію; в результаті у кожної клітини з'являється позитивно заряджений полюс (спрямований до голови риби) і негативно заряджений полюс (спрямований до хвоста). У кожній клітині створюється напруга близько 150 мілівольт, але разом, вкладені одна за одною, подібно батареям, вони генерують сотні і сотні вольт. Про це розповідає видання Наука и жизнь.

«Вугреподібні» акумулятори більш гнучкі і їх простіше зробити біосумісними, щоб вони не подразнювали живі клітини 

Щось схоже зробили Майкл Майєр і його колеги. Замість живих клітин вони використовували клітини, заповнені гідрогелем-полімером, який утримує воду. Гідрогель в клітинах містить або чисту воду, або воду з солями, що розпадаються в розчині на позитивні і негативні іони. Стінки клітин зроблені з напівпроникної мембрани, яка пропускає ці іони у два боки. Коли клітини стикаються одна з одною, іони в них починають рухатися в різні боки, і виникає електрична напруга.

Передбачається, що подібні батарейки можна буде використовувати для живлення різних біомедичних пристроїв, і, більш того, що такі батарейки зможуть використовувати природну зарядженість деяких внутрішніх тканин і органів. «Вугреподібні» акумулятори більш гнучкі і їх простіше зробити біосумісними, щоб вони не подразнювали живі клітини. Проблема, однак, у тому, що поки напруга, яке вони дають, не надто велика, хоча автори винаходу вважають, що в найближчому часі їм вдасться наблизити батареї за ефективністю до справжніх електричних вугрів.

Telegram Channel