Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Журналістів просять тимчасово дати спокій звільненим з полону заручникам

Волинь-нова

Журналістів просять тимчасово дати спокій звільненим з полону заручникам

Обмежать доступ до шпиталю, де вони перебувають

Журналістів закликають тимчасово не спілкуватися зі звільненими екс-заручниками бойовиків – через відмову окремих звільнених проходити лікування під посиленою увагою преси.

Про це заявила керівник офісу Уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО, модератор інструктажу «Стан звільнених з полону військовослужбовців та цивільних осіб: Особливості висвітлення теми у ЗМІ» Наталія Зарецька, повідомляє Новинарня з посиланням на «Укрінформ».

І по суті ми змушені констатувати, що люди після звільнення з полону опинилися під тиском медіа і під тиском громадської уваги.

«Така увага може бути сприйнята людиною, яка перебувала в ізоляції, як тиск. І по суті ми змушені констатувати, що люди після звільнення з полону опинилися під тиском медіа і під тиском громадської уваги. У нас є кілька випадків відмови від лікування, причому від людей, котрим показано стаціонарне лікування, саме з цієї причини», – наголосила вона.

За словами Зарецької, колишнім заручникам потрібно близько місяця для того, щоб зорієнтуватися та відчути власний стан, адаптуватись до інформації, якої ці люди були позбавлені, перебуваючи в полоні.

«Має бути розуміння відповідальності, делікатності. Ви маєте пам’ятати, що насправді з такими людьми дуже важко оцінити межу, коли ви починаєте розмовою людину травмувати, а коли цього ще не відбувається», – додала модератор.

Вона також повідомила, що на період реабілітації військовослужбовців, яких було звільнено з полону 27 грудня, військовий госпіталь буде закритий для медіа та громадськості.

Ми домовилися з керівництвом шпиталю, що на період перебування в шпиталі його територію буде закрито для медіа і громадськості.

«Військові для проходження реабілітації будуть продовжувати перебувати у військовому шпиталі. Ми домовилися з керівництвом шпиталю, що на період перебування в шпиталі його територію буде закрито для медіа і громадськості», – сказала Зарецька.

За її словами, перший етап (медичний) надання допомоги звільненим завершено, і з 5 січня починається новий етап – реабілітаційний.

Для всіх представників ЗМІ офіс Уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО пропонує проведення індивідуальних інструктажів – як максимально коректно спілкуватися з людьми, які ще донедавно перебували в полоні, і водночас проводити розмову максимально інформативно.

Telegram Channel