Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Тепла зима може наробити багато шкоди

Волинь-нова

Тепла зима може наробити багато шкоди

Зима без снігу та з аномально високою температурою повітря небезпечна для плодових дерев

Аномально тепла температура повітря в грудні-січні 2017-2018 рр. і відсутність снігу взимку можуть стати причиною загибелі фруктових садів на території України. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради Денис Марчук, розповідає портал Херсон.net.ua.

У зв'язку з глобальним потеплінням Україна увійшла в фазу «ризикованого землеробства» 

«Ще тиждень-два такої погоди і ми на фруктових деревах побачимо бруньки. Щоб зрозуміти масштаб небезпеки, досить згадати торішні заморозки на початку травня, які завдали значної шкоди садівникам. Подекуди в господарствах пропав весь урожай», - зазначив експерт. За його словами, аномальне тепло спровокувало ранній розквіт весняних рослин. У грудні жителі України в деяких регіонах бачили кульбаби. «Якщо пам'ятаєте казку«12 місяців», то у нас на Новий Рік збирають вже не тільки проліски. У південних областях України фіксуються випадки, коли цвітуть кульбабки, які є пізніми весняними квітами», - уточнив Д. Марчук.

«Зараз дуже важливо, щоб до настання морозів випав сніг. У зв'язку з глобальним потеплінням Україна увійшла в фазу «ризикованого землеробства». Адже потепління, про яке багато говорять, насправді не відкриває Україні можливість збирати по 2 врожаї та вирощувати екзотичні фрукти, а несе значні ризики. Для розвитку рослини важливий температурний баланс без її різких коливань. Все має відбуватися в свій час », - підсумував експерт.

Telegram Channel