Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Через брак вагонів цукровики понесуть мільйонні збитки

У 2016/2017 маркетингових роках Україна експортувала 769,3 тис. тонн цукру.

Фото «Укрцукор».

Волинь-нова

Через брак вагонів цукровики понесуть мільйонні збитки

Виробникам доводиться наймати автомобільний транспорт для вантажоперевезень, а це в рази дорожче

Збитки цукрових заводів від нестачі залізничних вагонів для перевезення цукрового буряка й цукру оцінили в мінімум 2 млн гривень. Про це заявив керівник аналітичного відділу асоціації «Укрцукор» Руслана Бутило, повідомляють «Українські новини».

За її словами, виробникам доводиться наймати автомобільний транспорт для вантажоперевезень, а це в рази дорожче.

«З одного боку, є прямі збитки, пов’язані з тим, що немає вагонів, тоді як продукцію потрібно відвантажувати. Тому доводиться використовувати автомобільний транспорт. А постачання автомобілями завжди дорожче, ніж залізницею – втрати досягають, як мінімум, 1,5 – 2 млн гривень», – наголосила вона.

За оцінками асоціації «Укрцукор», у 2017/2018 маркетингових роках експорт цукру становитиме близько 500 тис. тонн.

Та додала, ті виробники цукру, які все ж таки сподіваються на залізничні вагони, при укладанні контрактів змушенні закладати високі ризики, оскільки не мають 100%-ї гарантії чи буде достатня кількість вагонів для відвантаження сировини. Вона стверджує, у 2017 році заводи не порушували зовнішньоекономічних контрактів.

«Коли компанія не має бачення, коли саме буде доставлений товар, не має чіткого розуміння, чи будуть вагони, то вона може або взагалі відмовитись від укладення цього контракту, або закласти дуже високі ризики. І цей аспект не можна оцінити в грошовому вимірі. Враховуючи, що ситуація з вагонами повторюється кожного року, і про це питання ще дуже часто говорять зерновики, треба дивитися на цю проблему комплексно, оскільки вагонів не вистачає всім. Тим паче що у зерновиків поки найбільший обсяг перевезень і, здебільшого, саме залізницею, а український цукор досить нещодавно почав масово іти до портів та власне по території України», – каже Руслана Бутило.

За оцінками асоціації «Укрцукор», у 2017/2018 МР експорт цукру становитиме близько 500 тис. тонн. Коли як у 2016/2017 МР Україна експортувала 769,3 тис. тонн цукру. В минулому маркетинговому сезоні цукроваріння (вересень 2016 — серпень 2017) було вироблено 2,008 млн тонн цукру з 13,66 млн тонн цукрового буряка.

У 2017/2018 МР прогнозується збереження виробництва цукру на рівні 2 млн тонн. Площі під цукровим буряком у 2016 році становили до 290 тис. га, в 2015 році під цю культуру аграрії відвели 238 тис. га. А цього року цукровий буряк, за даними асоціації, вирощують на 318 тис. га.

Telegram Channel