Більшість українського меду споживає Євросоюз
Україна до 11 січня 2018 року вичерпала 100% річної експортної квоти на поставку меду в ЄС
Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк на своїй Facebook-сторінці, пише НВ.
"На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водначас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі", - пише Мартинюк.
За його словами, в Україні налічується близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі.
За його словами, в Україні налічується близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується - в основному, в ЄС. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медозбірних рослин - до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше поточних обсягів.
Мартинюк також зазначив, що в Україні не діють ніякі обов'язкові вимоги до якості меду, а існуючий держстандарт є добровільним. У той же час, в рамках Угоди про асоціацію, Україна взяла на себе зобов'язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110/ЄС. Україна повинна зробити це до кінця 2019 року.
Крім того, додав заступник міністра, за першу декаду 2018 року Україна також повністю використовувала квоту на експорт виноградного і яблучного соку (14 тис. т).
Нагадаємо, що рівно рік тому - на початку 2017 року - Україна використала річну квоту на експорт меду в Євросоюз за 11 днів.