Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В могилі знайшли дошку... єдину таку в Європі

Matej Ruttkay / The Slovak Spectator.

В могилі знайшли дошку... єдину таку в Європі

Її використовували як гральне поле для невідомої гри

У 2006 році в одному з індустріальних районів словацького міста Попрад виявили багате поховання. Воно датується приблизно 375 роком н. е., і, як кажуть археологи, належало німецькому принцу, який помер у віці близько 30 років. Про це розповідає портал Наука и жизнь.

 Найцікавіші знахідки з могили – це тисове ложе, прикрашене срібними пластинами, і дерев'яна гральна дошка

Найцікавіші знахідки з могили – це тисове ложе, прикрашене срібними пластинами, і дерев'яна гральна дошка. Після реставрації з'ясувалося, що інших таких дощок в Європі немає – ретельний пошук серед відомих знахідок нічого не дав. Зовні вона схожа на поле для шахів. Поруч знайшли й гральні фігурки з зеленого і білого скла, виготовленого в Східному Середземномор'ї, можливо, в Сирії. Ульріх Шедлер, директор швейцарського Музею ігор, каже, що лінії, подібні до тих, які нанесено на ігрове поле дошки, зустрічаються на каменях вулиць античних міст і на підлогах римських і грецьких храмів. Переносна дерев'яна дошка з Попрада поки що єдина в своєму роді. Якими були правила гри, незрозуміло.

Походження скла, з якого зроблені фігурки, а також віддалені римські і грецькі аналогії говорять про те, що невідомий німецький князь був якось пов'язаний з Римською імперією. Кароль П'єта, заступник директора Археологічного інституту в Нітрі (Словаччина), вважає, що багатий любитель гри міг служити в римській армії, можливо, займаючи досить високу посаду. Князь міг забрати гру повертаючись на батьківщину. Про це свідчить аналіз кісток: князь ріс в тому ж природному середовищі, в якому його потім і поховали, хоча певний час прожив в середземноморському регіоні.

Telegram Channel