Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцькій гімназії вшанували Юрія Горліса - Горського

Волинь-нова

У Луцькій гімназії вшанували Юрія Горліса - Горського

Юрій Горліс-Горський український військовий і громадський діяч, письменник, старшина Армії УНР, учасник Першої світової війни

18 січня в гімназії №4 ім. Модеста Левицького м. Луцьк ВГО «Сокіл» Волинь провів захід на честь 120-річчя з дня народження Юрія Горліса - Горського, повідомляють на сторінці організації у «Фейсбуці».

Подія пройшла у вигляді невеликого ознайомлення з життям та його героїчним чином, а також переглядом фільму «Холодний Яр».

Метою заходу було познайомити учнівську молодь з Юрієм Горлісом і надихнути її на вивчення його біографії та історії Холодноярівсього повстання 1920-1923 роках.

«Юрій Горліс - Горський видатний українець. Нажаль його не так часто згадують, як належить у відповідності до його Чину. 120 років з дня народження це гарна дата і ми вирішили провести такі акції в школах Луцька. Дякуємо педагогам 4 гімназії, що посприяли в організації та активно проводять уроки національно - патріотичного виховання». - керівник Волинського осередку ВГО «Сокіл» Максим Новицький.

Довідка. Юрій Горліс-Горський український військовий і громадський діяч, письменник, старшина Армії УНР, учасник Першої світової війни. В роки Національної революції — хорунжий Богданівського полку Запорізької дивізії Армії УНР, до якої вступив у віці 20 років.Першою книжкою, яку вдалося видати у 1933 році, була «Ave dictator!» У 1934 р. поталанило видати повість «Отаман Хмара». 1935 року у Львові виходять друком книжки «У ворожому таборі» та перша частина роману «Холодний Яр». Трохи згодом було написано й другу частину роману «У ворожому таборі», що називалася «Між живими трупами» (про перебування в психіатричній лікарні).Друга частина «Холодного Яру» побачила світ 1937 року. Книжка мала у Галичині величезний успіх, особливо серед молоді. І ось навесні 1942 року Юрій прибуває до Рівного. Майже відразу у рівненській газеті «Волинь», яку редагував Улас Самчук, з'являються спогади Горліса-Горського «Їх прийшло дванадцять».

У 1994 році «Холодний Яр» нарешті було видано в Самостійній Україні, за яку і боролись герої цього документального роману.

У 2012 році побачила світ книга Юрія Горліса-Горського «Ми ще повернемось!» (упорядник книги Роман Коваль).

Telegram Channel