Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У голобській бібліотеці презентували книгу про митрополита Ніфонта

Волинь-нова

У голобській бібліотеці презентували книгу про митрополита Ніфонта

Автор книги «Помоліться за мене…» волинська письменниця Олена Чабан

17 січня в голобській публічній бібліотеці відбулась презентація книги Олени Чабан «Помоліться за мене…», присвячена світлій пам’яті митрополита Волинського та Луцького Ніфонта, - інформує сайт Голоби.На зустріч із Оленою Іванівною зійшлися користувачі бібліотеки, прихожани Свято-Георгіївського храму, жителі громади. Дві години пролетіли, наче мить у спілкуванні з Оленою Чабан та Надією Міндер. Пані Надія також літератор, автор трьох книг, гарна подруга Олени Іванівни, родом із села Галина Воля, де народився і виріс незабутній владика Ніфонт. Це вже друга зустріч з нашими читачами, перша відбулась у серпні минулого року. 

  «Любіть один одного і моліться, щоб Господь послав на нашу українську землю довгоочікуваний мир. Вірте, що Новонароджений Младенець Христос почує наші сердечні благання і подарує нам його», - писав владика Ніфонт.

   Книга «Помоліться за мене…» вийшла друком 2017 року вже після відходу владики у вічність…У першій частині книги Олена Іванівна згадує юного Василя Солодуху, сироту, який у 1963 році закінчив школу, відслужив у армії, вступив у духовну семінарію в м. Загорськ . Потім навчався в Московській духовній академії. В 1974 році закінчив її, прийняв чернецтво і був направлений на рідну Волинь, а саме в село Рудку-Козинську Рожищенського району. Тринадцять років вірою і правдою служив Богу і людям. У 1990 році очолив Хмельницьку єпархію, 1993 року знову повернувся на Волинь керувати єпархією в сані єпископа, а згодом архієпископа та митрополита.

Листи з армії датовані 1967 – 1968 роками. Тому вразило, що вже тоді в листах пише: «Слава Ісусу Христу», «Залишайтеся здорові з Богом» і т.д. І це в роки майже суцільного атеїзму! А коли відслужив в армії, друзі писали йому: «Помолися за нас, благослови!»

Все життя владики Ніфонта – це служіння Богу і людям, благодійна діяльність і велика неосяжна любов до Господа Бога.
  Ось уривок із одного листа: «…І не випадково багато поетів називають Церкву Христову райським або небесним куточком на цій багатостраждальній землі. І дійсно, в храмі Божому людина відчуває щось рідне і близьке своєму духові, знаходить заспокоєння і радість».

  А в своєму останньому Різдвяному «Посланні» митрополит Ніфонт звертається до людей:

«Прошу Вас, дорогі мої волиняни, з християнською любов’ю робіть добрі діла, допомагайте хворим і немічним одиноким людям, незрячим та нечуючим – усім, хто сьогодні терпить нужду, хто потребує нашого доброго слова, підтримки та допомоги.
  Любіть один одного і моліться, щоб Господь послав на нашу українську землю довгоочікуваний мир. Вірте, що Новонароджений Младенець Христос почує наші сердечні благання і подарує нам його».

У другій частині книги Олена Іванівна з болем описує як їй повідомили, що владики вже не має на цьому світі, публікує розповіді різних людей про цю незвичайну людину, заповіт, в якому він просить поховати його в рідному селі Галиній Волі біля мами.
  Бібліотекар Надія Журавська прочитала вірш «Живіть, Голоби, у красі й добрі», який Олена Чабан написала, коли в серпні минулого року вперше побувала в нашому селищі і прочитала книгу І. Пасюка «Голоби».

На презентації книги звучали колядки та щедрівки хору Свято-Георгіївського храму під керівництвом Оксани Крочук, які зачарували всіх присутніх і зворушили наших гостей. Олена Іванівна подарувала кожному з хористів свою книгу «Помоліться за мене…»

Telegram Channel