Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Молодь нині поводиться та мислить інакше, ніж когорти їхніх ровесників попередніх років

Волинь-нова

Молодь нині поводиться та мислить інакше, ніж когорти їхніх ровесників попередніх років

Нинішнє молоде покоління менш розпущене та більш законослухняне, ніж у минулому. Але й «трохи занудне»

Молодь нині поводиться та мислить інакше, ніж когорти їхніх ровесників попередніх років. Такі зрушення можна спостерігати майже в кожній багатій країні — від США та Нідерландів до Південної Кореї. Про це пише Тиждень з посиланням на британський тижневик The Economist.

Видання зауважує, що деякі з них відбуваються вже багато років, але останнім часом пришвидшилися. Однак не всі вони позитивні.

«Чи не найочевидніша зміна — підлітки не так часто напиваються. Вони починають робити це пізніше: середній вік, у якому юні австралійці вперше куштують спиртне, із 1998-го піднявся з 14,4 до 16,1 року. І навіть спробувавши алкоголь, вони його радше пригублюють, ніж жлуктять. У Британії, де п’ята частина молоді віком 16–24 роки взагалі не п’є, пабів щороку меншає приблизно на 1 тис., а нічним клубам ведеться ще гірше. У минулому молодь ходила випити й, можливо, заразом і поїсти, каже Кейт Ніколлс, голова Асоціації ліцензованих підприємств роздрібної торгівлі. Зараз усе навпаки», — йдеться в матеріалі.

У Британії, де п’ята частина молоді віком 16–24 роки взагалі не п’є, пабів щороку меншає приблизно на 1 тис., а нічним клубам ведеться ще гірше.  

Також The Economist звертає увагу на те, що інші наркотики також виходять із моди. Так, опитування Європейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії свідчить, що частка 15–16-річних, які пробували цигарки, зменшується з 1999-го. Збільшується кількість підлітків, які ніколи не вживали речовин, що змінюють стан свідомості, зокрема алкоголю, тютюну, канабісу, інгалянтів і заспокійливих препаратів. У Швеції частка молоді, яка зовсім нічого не вживає, зросла з 2003-го по 2015-й із 11% до 31%, а в Ісландії взагалі з 23% аж до 61%. В Америці зменшується популярність нелегальних наркотичних речовин (за винятком марихуани, яка не скрізь заборонена). На щастя, особливо стрімкими темпами падає опійна наркоманія серед підлітків.

Також, пише видання, молоді менше б’ються між собою, ніж раніше. Бійок серед 13–15-літніх меншає по всій Європі. Злочинність і асоціальна поведінка знижуються в Англії та Вельсі, а з ними — і кількість неповнолітніх ув’язнених. У 2007 році в місцях позбавлення волі перебували майже 3 тис. молодих людей; до 2016-го їх було менше ніж 1 тис.

Бійок серед 13–15-літніх меншає по всій Європі. Злочинність і асоціальна поведінка знижуються в Англії та Вельсі, а з ними — і кількість неповнолітніх ув’язнених.

Крім того, підлітки також менше займаються сексом; знижується й кількість підліткових вагітностей. У 1991 році 54% американських старшокласників (віком від 14 до 18 років) мали, за їхніми словами, сексуальний досвід, а 19% заявляли, що мали статеві стосунки щонайменше з чотирма партнерами. У 2005 році їхня частка впала відповідно до 41% і 12%. За той самий період кількість народжень серед неповнолітніх зменшилася на дві третини. Як і в разі з алкоголем, утримання від сексу, схоже, триває до початку дорослого життя. Психолог каліфорнійського університету Сан-Дієго Джин Твенґі виявила, що частка американців віком 20–24 роки, які після 18 років не мають статевого партнера, зросла з 6,3% (покоління, народжене наприкінці 1960-х) до 15,2% (серед народжених на початку 1990-х). Японія — взагалі екстремальний випадок. У 2015 році 47% неодружених японців віком від 20 до 24 років заявляли, що ніколи не мали статевих стосунків із жінкою (у 2002-му таких було 34%).

«Одне слово, нинішня молодь менш розпущена й більш законослухняна, ніж у минулому. Але й «трохи занудна», за словами Шоко Йонеями, експерта з поведінки японських підлітків в університеті міста Аделаїда», — йдеться в матеріалі. 

Telegram Channel