Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Історія одного фото: хто вона – власниця найкрасивіших очей в світі?

Стів Маккері

Історія одного фото: хто вона – власниця найкрасивіших очей в світі?

Стіву Маккаррі 33 роки тому випала можливість сфотографувати дівчинку, очі якої визнані найкрасивішими у всьому світі. Цей фотограф відомий тим, що ніколи не обробляв свої знімки. Саме йому пощастило зловити вдалий кадр, на якому відображена дівчинка-біженка Шарбат Гула

Її рідне село було атаковане радянськими бойовими гелікоптерами на початку 80-их. Під час бомбардування загинули батьки Шарбат, тому вона була змушена перебратись в табір для біженців Насир-Баг на кордоні з Пакистаном. Саме тут у грудні 1984 року Стів Маккаррі зустрів Шарбат Гулу. Фотограф зайшов в один з наметів, котрий слугував за початкову школу, маючи на меті зробити знімки учнів, де його увагу одразу ж прикувала дівчинка з надзвичайним поглядом. Але унікальність зроблених ним фото Маккаррі оцінить вже згодом у Вашингтоні при проявці плівки. Про це пише «Острів знань».

 

 У червні 1985 року її обличчя було надруковано на обкладинці видання National Geographic. Цей знімок приніс величезні гонорари як самому фотографу, так і різним видавництвам. Шарбат друкували на листівках, плакатах, обкладинках популярних журналів і газет, але самій дівчині ця світова слава не принесла нічого.За десятки років фотографія стала дуже популярною, і в черговий раз її надрукували на обкладинці збірки вибраних фотографій National Geographic.

Цей знімок приніс величезні гонорари як самому фотографу, так і різним видавництвам. Шарбат друкували на листівках, плакатах, обкладинках популярних журналів і газет, але самій дівчині ця світова слава не принесла нічого.

Всі ці роки Стів Маккаррі шукав, хто ця дівчина з незвичайними очима, але фотограф знав лише те, що вона евакуювалася в табір біженців в Пакистані після вторгнення радянських військ. Після цього він присвятив багато часу на те, щоб знайти її, і лише в 2002 році доля знову закинула його в Афганістан, де він і знайшов вже не дівчину, а жінку з надзвичайними очима.

 

 Зараз їй сорок шість років, вона заміжня і має трьох дітей. Чадру Шарбат стала носити і не знімати вже через рік після зробленого знімка. Весь цей час жила вона в страшній бідності в простому афганському поселенні, неподалік свого рідного села. Відправити своїх дітей вчитися в школу вона не могла, оскільки у неї не було навіть 25 центів на оплату за місяць навчання.

Життя здається несправедливим, так як люди заробили величезні гроші на її знімку. Сама Шарбат на всесвітньовідомій світлині знята в дірявій хустці. Відшукавши свою героїню, Маккаррі знову вдалося переконати вже дорослу жінку зняти чадру і зробити другий у її житті знімок. І хоча вона дуже змінилася, її неповторні очі залишилися такими ж. Крім того, у 2002 році про неї був знятий короткометражний документальний фільм «Джоконда афганської війни».

У 2016 році біженку-афганку, яка здобула популярність завдяки фото на обкладинці журналу National Geographic, заарештували в Пакистані за використання підроблених документів. Шарбат Гула була заарештована у вівторок у себе вдома, де, як підозрює влада, вона проживала незаконно після того, як втекла з Афганістану. У неї були вилучені афганський і пакистанський документи, що посвідчували її особу.

На жаль, долі власниці найкрасивіших очей в світі не позаздриш...

Telegram Channel