Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Подробиці жахливого нападу на селян Рівненщини скаженого вовка

Волинь-нова

Подробиці жахливого нападу на селян Рівненщини скаженого вовка

Напади диких тварин на худобу у селах - явище доволі часте. Зазвичай, хижаки вдаються до такого, коли хворі на сказ, здорові намагаються уникати людей та їхніх обійсть. Черговий випадок стався днями на Рівненщині – у селі Омит Зарічненського району напав не лише на курей та коня, а й на жінку, вкусив її за руку. Ця «зустріч» зі скаженим звіром могла б закінчитися значно трагічніше. Врешті, вовка вбили сусіди, а ветеринари застерігають, що це вже п’ятий випадок сказу в області від початку року.

70-річна Лідія Володимирівна нині оговтується після нападу. Хижак напав на жінку на подвір’ї, коли та поралася по господарству. Спочатку вкусив за праву руку, потім спробував вчепитися у горло.

— Я хотіла забігти в будинок, покликати на допомогу, але знову накинувся. Відерцем закривалася, щоб за горло не вкусив. Відмахнулася, він за відро зубами, вирвав — полетіло аж до озера, - пригадує події того жахливого дня пенсіонерка. - Повалив другий раз, закриваюся, другу руку погриз.

Однак Лідія Володимирівна не єдина, хто постраждав від нападу розлюченого звіра. Коли він втік з її двору, наробив шкоди ще в кількох господарствах: передушив птицю і собак, покусав коня.

Вилами вовка заколов сусід пані Лідії Сергій Жушма.

Вилами вовка заколов сусід пані Лідії Сергій Жушма. Чоловік не мав мисливської рушниці, тому це знаряддя поставив на видному місці в дворі.

— Я був поблизу магазину, коли почув скавчання собаки. Прибіг, а вовк біля будки собаку давить. Я вилами його проколов, а мисливці з рушниці дострелили, — розповів Сергій Жушма.

Сергій Жушма.

 Тіло хижака передали ветеринарам. Експертиза вказала, чому вовк наважився нападати на селян та тварин.

— Підтвердили сказ у вовка, який забіг з лісу у село і відразу нападав на гусей-курей, а потім на коня одного з власників. Також покусав жінку, яка розбороняла, — розповів перший заступник начальника управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Олександр Костюк. — Це вже п’ятий випадок сказу, який ми зафіксували у диких тварин з початку року. Торік укусів було 47.

Популяція вовків на Рівненщині суттєво зросла. Лісники кажуть, чимало тварин мігрували з сусідньої Білорусі та Чорнобильської зони. Проте сказ серед них трапляється рідко.

— Вовк міг заразитися від лисиці, яку вполював. У рудих набагато більше трапляється це захворювання, — коментує головний лісничий Рівненської області Сергій Івашенюта. — Нині популяція сіроманців складає до 80 штук. Однак точну кількість будемо знати до 15 лютого, коли завершимо облік хижаків.

Постраждала пенсіонерка до квітня отримуватиме щеплення від сказу. У селі на два місяці запровадили карантин, а подвір’я, куди вдерся вовк, обробили спецзасобами.

Джерело: PRESS-ЦЕНТР
Telegram Channel