Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Луцьку вшанували волинського історика

Волинь-нова

У Луцьку вшанували волинського історика

У Волинському краєзнавчому музеї відбулася історична година «Олександр Цинкаловський – велич особистості».

Мета заходу – популяризація наукової діяльності археолога-історика.

Народився О. Цинкаловський 9 січня 1898 року у м. Володимирі-Волинському на Волині. Навчався у гімназіях Ковеля та Казані. У 1918 році проходив службу у військах Української Народної Республіки, Культурному відділі армії, спільно з «Просвітою» брав участь в організації українських шкіл на Кременеччині. Після революції 1917 року працював учителем в с. Осмиловичі Володимир-Волинського повіту. У 1932 році був обраний до польського сейму від місцевого населення, повідомляє Музейний простір Волині.

У рамках заходу відбулася презентація книги «Археологічні пам’ятки Волинської області» із серії «Звід пам’яток історії та культури України. Волинська область». Її упорядкували волинські археологи Михайло Кучинко, Григорій Охріменко та Олексій Златогорський.

З 1925 по 1929 рік О. Цинкаловський навчався у Варшавському університеті, де спеціалізувався по церковній історії, християнській археології, сакральному мистецтву. Часто виїжджав в експедиції на Волинь, Полісся, Підляшшя, проводив археологічні дослідження, обстежував пам’ятки археології та історії. 19 квітня 1983 року О. Цинкаловського не стало. Похований на православному кладовищі «На Волі» у Варшаві.

Результатом його наукової діяльності є ряд праць, зокрема, історико-топографічне видання «Княжий город Володимир», «Ріка Прип’ять і її допливи», написана під псевдонімом Антін Бужанський. Головне місце в їх переліку займає історико-географічний словник «Стара Волинь і Волинське Полісся» у двох томах, виданий у Канаді у 1984–1986 роках Інститутом дослідів Волині. На жаль, наукові праці Цинкаловського маловідомі в українському контексті.
На виставці у Волинському краєзнавчому музеї під час історичної години про О.Цинкаловського були представлені усі ці видання, а також документальні матеріали, археологічні артефакти, книги із науково-бібліотечних фондів.

Окрім того, у рамках заходу відбулася презентація книги «Археологічні пам’ятки Волинської області» із серії «Звід пам’яток історії та культури України. Волинська область». Її упорядкували волинські археологи Михайло Кучинко, Григорій Охріменко та Олексій Златогорський.

 

 

Telegram Channel