Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Здоровий спосіб життя розкрив військові таємниці

EPA/UPG

Здоровий спосіб життя розкрив військові таємниці

Засекречені бази, які не видно на супутникових картах Google або Apple, добре проглядаються на карті фітнес-програми

Компанія-виробник фітнес-додатку Strava опублікувала карту світу з зазначеними користувачами програми. Тим самим вона розсекретила інформацію про місцезнаходження і склад військових баз і армійських патрулів кількох армій світу. Запущено карту в листопаді 2017 року. Для її складання використовувалися дані з трьох мільярдів фітнес-браслетів, смартфонів та інших гаджетів, стверджують у компанії. Однак, Strava використовувала, крім інших, дані з фітнес-трекерів військових, які перебувають на активному чергуванні. Про це повідомляє The Guardian, розповідає Корреспондент.

На карті видно не тільки американські бази та патрулі, але й російські та турецькі

На минулих вихідних військові аналітики помітили, що карта досить докладно розкриває надзвичайно важливу інформацію про багатьох користувачів програми: військовослужбовців на дійсній службі. Як заявив аналітик Об'єднаного інституту аналізу конфліктів Нейт Рузера, на карті Strava «чітко видно положення на карті і структуру американських баз».

У таких місцях, як Афганістан, Джібуті і Сирія користувачами програми є, в основному, іноземні військовослужбовці, а це означає, що бази виділяються особливо яскраво. На карті видно не тільки американські бази та патрулі, але й російські та турецькі. Інший аналітик, Тобіас Шнайдер, вказує, що по сліду фітнес-трекера легко впізнається французька база Мадама в Нігері. Також Шнайдер виділяє складену ним на основі даних Strava карту аванпостів навколо сирійського Мосула. Як зазначають аналітики, американські бази в Сирії дають найбільше слідів фітнес-активності. Трохи менше дають російські, а іранські бази на мапі майже відсутні.

У Пентагоні вже відреагували на цю інформацію. Зокрема, представник оборонного відомства майор ОДРІС Харріс заявила, що наразі Міністерство оборони вивчає ситуацію.

Telegram Channel