Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Запровадження заборони на закупівлю молока в населення відкладуть

Новое время

Запровадження заборони на закупівлю молока в населення відкладуть

Водночас, держава стимулюватиме створення молочних кооперативів

Держава планує стимулювати створення кооперативів для підвищення якості молока, що надходить на переробку від господарств населення.

Про це в ході брифінгу повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк, передає Новое время з посиланням на Українські новини.

Молоко від населення, як правило, має більш низьку якість, ніж у великотоварному сегменті, і найбільше якість втрачається на етапі з моменту доїння до моменту потрапляння на переробку, так як воно повинно бути охолоджене відразу після доїння, інакше змінюється біологічний склад і зростає рівень забрудненості.

Молоко від населення, як правило, має більш низьку якість, ніж у великотоварному сегменті, і найбільше якість втрачається на етапі з моменту доїння до моменту потрапляння на переробку, так як воно повинно бути охолоджене відразу після доїння, інакше змінюється біологічний склад і зростає рівень забрудненості.

За словами керівника Госпродпотребслужби Володимира Лапи, забезпечити молоко класу «екстра» можна за допомогою доїльного апарату, обмеживши контакт з повітрям, звідки молоко має потрапляти в танк, молоковоз і на підприємство.

Але дрібне господарство обмежене в коштах, які необхідно витратити на закупівлю обладнання – доїльного та охолоджувального, а для кооперативу це цілком реальне завдання.

«Ми запропонуємо програми підтримки створення молочних кооперативів, в рамках яких держава буде частково фінансувати витрати на закупівлю обладнання для доїння та зберігання молока дрібними господарствами», – повідомив Мартинюк, підкресливши, що є ряд переваг від об'єднання і економічних стимулів.

Серед таких, крім можливості інвестувати в необхідне обладнання, також можливість формувати великі товарні партії високоякісної сировини і отримувати за нього ціну в 2 рази вище, ніж за другосортне молоко, поставляючи безпосередньо заводу і усунувши при цьому ланка посередників.

За партію молока в 10 тис. літрів підприємство готове відправити обладнаний холодильником молоковоз. Які обсяги готове запропонувати домогосподарство? Тут і виникає ланка посередників, які, тим не менш, не можуть забезпечити належну якість.

«За партію молока в 10 тис. літрів підприємство готове відправити обладнаний холодильником молоковоз. Які обсяги готове запропонувати домогосподарство? Тут і виникає ланка посередників, які, тим не менш, не можуть забезпечити належну якість», – пояснив Мартинюк.

Виділяти кошти планується в рамках програми підтримки фермерства, загальний бюджет якої – 1 млрд грн, і частина буде спрямована на підтримку кооперативів, переважно – молочних.

Крім того, за словами заступника голови МінАП Олени Ковальової, програму часткової компенсації вартості сільгосптехніки поширять і на обладнання для молочної галузі.

На даний момент остаточно оформлюються механізми роботи програми, і Мартинюк обіцяє найближчим часом їх оприлюднити, а запрацює програма на умовах співфінансування по всій країні вже в поточному році.

Так, в міністерстві очікують, що ініціатива повинна виходити від самих людей, які повинні бути в цьому зацікавлені, і хоча перший заступник міністра допускає, що процес, можливо, буде гальмувати «ментальна недовіра до всього нового», але вдалі приклади будуть і мотивувати, тим більше, що такі вже є.

За розрахунками міністерства, на створення одного кооперативу (обладнання для доїння і охолодження) в середньому необхідно 150-200 тис. грн, але сума залежить від обсягів і кількості голів, наприклад, для 5 корів доїльна установка стартує в ціні від 15-20 тис. грн.

Мартинюк заявив, що заборони на закупівлю молока у населення вводиться не будуть, звертаючи увагу, що зобов'язання України перед ЄС вимагають, перш за все, підвищення якості.

За словами Ковальової, на другосортне сировину на даний момент доводиться приблизно третина від усього що надходить на переробку сировини, і застосовується воно переважно для виробництва казеїну або для кормових цілей.

Як повідомлялося, на програму фінпідтримки розвитку фермерських господарств в бюджеті на 2018 рік передбачено 1 млрд грн при загальному фінансуванні державної підтримки сільгоспвиробників на рівні 6,3 млрд грн.

Telegram Channel