Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Село Хорохорин ініціювало і провело важливу конференцію

Конференція зібрала багатьох зацікавлених осіб

Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації

Волинь-нова

Село Хорохорин ініціювало і провело важливу конференцію

25 січня в селі Хорохорин, що входить до складу Смолигівської ОТГ, провели конференцію з питань розвитку ягідництва. Сама громада виступила ініціатором і організатором заходу

Село Хорохорин унікальне тим, що практично усі жителі села вирощують полуницю та пекінську капусту. Ніхто із хорохоринців не їздить на заробітки, бо навчилися господарювати на власній землі.

     - Пригадую, що наприкінці 90-х село занепадало повністю, - розповів староста Хорохорина Анатолій Мельничук. - Сільськогосподарською діяльністю ніхто не займався, нічого не вирощували, поля не оброблялися, люди не мали роботи. Щоб вижити, селяни почали їздити на заробітки, зокрема на полуничні плантації у сусідню Польщу. Трішки попрацювавши, подивилися на умови в яких польські господарі вирощують полуницю і пекінську капусту і вирішили у своєму рідному селі Хорохорині вирощувати ягоди. Саджанці привезли з Польщі, розмножили серед односельчан і на сьогодні 70% населення уже займається вирощуванням полуниці. А також вирощуємо пекінську капусту. Чому саме ці дві культури?, - запитаєте ви. Бо саме ці вони розділені у сезоні, тобто до серпня селяни займаються полуницею, а серпень-травень – капустою.

Село Хорохорин унікальне тим, що практично усі жителі села вирощують полуницю та пекінську капусту. Ніхто із хорохоринців не їздить на заробітки, бо навчилися господарювати на власній землі.

     - Буває, що в сезон заготівлі капусти, у село приїжджає до 5 великовантажних машин в день. Сьогодні приїхало дві машини. Ви можете їх бачити поблизу сільського клубу, - зауважив Анатолій Мельничук.

     Сам староста вирощує полуницю на присадибній ділянці площею 15 сотих та показує хороший приклад господарювання односельчанам.

     В першу чергу покупця цікавить зовнішній вигляд продукту, тому хорохорівці почали висаджувати сорт полуниці Мармелада, адже він має привабливий вигляд та не пошкоджується при транспортуванні. Продукцію хорохоринці продають переважно у Києві.

Відкриваючи конференцію, голова Смолигівської ОТГ Галина Прус презентувала життя громади. «Я горджусь, що у нашій громаді живуть такі люди, хочу допомогти їм реалізуватися та стати прикладом для інших громад», - зазначила голова ОТГ, розповідаючи про хорохоринців. На жаль на даний момент невеликі виробники часто залишаються сам на сам зі своїми проблемами. На думку Галини Прус, створення кооперативу – це той вихід, який підніме Хорохорин на вищу ланку.

На другому поверсі сільського клубу Хорохорина планують створити логістичний центр, де б сільгоспвиробники могли збиратися, обмінюватися досвідом та ін.

Окрім того, на другому поверсі сільського клубу Хорохорина планують створити логістичний центр, де б сільгоспвиробники могли збиратися, обмінюватися досвідом та ін.

     - Ми виділяємо багато коштів на соціальний захист населення. Це не зовсім правильно, - вважає голова громади, - кошти потрібно виділяти на те, щоб навчити людей бізнесу та допомогти його розвинути. Сподіваюся, що державна політика України дещо зміниться щодо даного питання. У всьому цивілізованому світі аграрна галузь є дотаційною, сподіваюся, що ми скоро також прийдемо до цього, - підкреслила Галина Прус.

Участь у роботі конференції взяли директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин, координатор проекту «Ключ до успіху» Наталія Козак, Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, Директор Волинської обласної фітосанітарної лабораторії Євгенія Лихач, представник Держпродспоживслужби Георгій Погребський, приватний підприємець Віталій Ішмурат та менеджер ТОВ «Агрофрукт ЛТД» Віталій Масон, менеджер компанії «НАталка» Оксана Вакула та маркетолог Ольга Томілович та інші, інформує Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Telegram Channel