Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Сходи, якими Христос ішов на суд до Пилата, закрилися на реставрацію

Roma

Сходи, якими Христос ішов на суд до Пилата, закрилися на реставрацію

Римські Святі сходи (Скала Санта) – сходи, якими, як свідчить переказ, Христос ішов на суд до Пилата, – закрилися на реставрацію

Роботи триватимуть рік, повідомляє УНІАН.

Головним об'єктом реставрації стануть на цей раз не самі сходи, а фрески, що покривають стіни навколо них. Над дверима, що ведуть до святині, встановлений фальшфасад, на якому зображені сходи. Хоча протягом цього року паломники не зможуть піднятися самими сходами (за давньою традицією, вони роблять це сходження на колінах), для них будуть відкриті одні із бічних сходів, паралельних основним.

За переказами, Святі сходи вели до преторію Понтія Пилата, і сам Ісус Христос підіймався ними, коли йшов на суд до римського правителя. У IV столітті сходи були перевезені до Риму святою царицею Єленою, яка, звернувшись у християнство, здійснила широкомасштабні розкопки у Єрусалимі і знайшла багато святинь, зокрема, істинний хрест Христовий.

На сходах також збереглися темні плями, які сьогодні закриті склом. За переказами, це сліди крові Спасителя, який був побитий у преторії. 

Святі сходи ведуть до церкви св. Лаврентія, яка довгий час була особистою каплицею Римських пап. Розташовані у кількох кроках від Латеранської базиліки св. Іоанна, сходи було відкрито для публіки 400 років тому.

Сходи зроблені із білого мармуру, але для збереження покриті зверху деревом. У деяких місцях є квадратні отвори, через які паломники можуть доторкнутися до древніх каменів. На сходах також збереглися темні плями, які сьогодні закриті склом. За переказами, це сліди крові Спасителя, який був побитий у преторії. 

Telegram Channel