Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

МАГІЯ СКРИПКИ АННИ САВИЦЬКОЇ

Вперше на Волині виступила одна з найперспективніших українських концертуючих музикантів скрипалька Анна Савицька зі Львова. Ще під час навчання у Львівській спеціальній музичній школі імені Соломії Крушельницької вона настільки вражала і слухачів, і спеціалістів своєю грою, що її взяли сперш на підготовче, а згодом основне відділення Віденської музичної академії...

Вперше на Волині в залі обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка виступила одна з найперспективніших українських концертуючих музикантів скрипалька Анна Савицька зі Львова. Ще під час навчання у Львівській спеціальній музичній школі імені Соломії Крушельницької вона настільки вражала і слухачів, і спеціалістів своєю грою, що її взяли сперш на підготовче, а згодом основне відділення Віденської музичної академії.
Рідко хто з юних музикантів виборює право вийти на сцену з професійним філармонійним оркестром. Анна Савицька у свої десять років блискуче зіграла другий скрипковий концерт Г.Венявського із львівським філармонійним оркестром.
Сьогодні на її рахунку не один десяток перемог на міжнародних конкурсах. А початок ці перемоги беруть ще з часу, коли їй було одинадцять років. Талановита українка перемагала на конкурсах у Чехії й Австрії, у Німеччині і Литві, в Будапешті й Японії, Італії і Хорватії, Франції, Росії та й інших країнах. Юну скрипальку не просто помітили, а й високо оцінили фахівці з міжнародного фонду Володимира Співакова. Фонд подарував Анні Савицькій скрипку італійського майстра ХVІІІ століття Антоніо Граньяні.
З п’ятнадцяти років Анна Савицька виступає як солістка-скрипалька і в супроводі симфонічних оркестрів України, Росії, Білорусі, Італії, Німеччини, Австрії, Польщі, Хорватії. Багатющий репертуар Анни Савицької. Це твори світової класики, шедеври скрипкового мистецтва.
Нині Анна Савицька навчається на п’ятому курсі Львівської державної музичної академії імені Миколи Лисенка в класі професора Володимира Заранського і цього року завершує перший дипломний рівень Віденського університету музики і виконавського мистецтва в класі професора Дори Шварцберг. Вона підготувала нову програму для шанувальників скрипкового мистецтва, з якою незабаром виступатиме в гастрольному турне по Іспанії.
Можна сказати з повним правом, що лучанам пощастило — перед тим, як поїхати в турне за кордон, Анна Савицька дала концерт у Луцьку. Подібного лучани ще не чули. Були окремі виступи музикантів як солістів, так і колективів з одним чи двома творами. Цього ж разу шанувальники скрипкового мистецтва почули повну програму високомистецького виконання музичних творів, знаних і поцінованих у цілому світі. До речі, партію фортепіано виконувала лауреат міжнародного конкурсу молодих виконавців «Мистецтво ХХІ століття» лучанка Дарія Гриньків, яка теж нині навчається у Львівській музичній академії імені Миколи Лисенка.
Отож слухачі мали приємність почути майстерну чудову гру скрипальки і не менш вражаючу гру Дарії Гриньків. У концерті прозвучали твори Йозефа Гайдна, Людвіга ван Бетховена, Фернандо Ремаха. У залі стояла така тиша, що можна було почути найтонші, найніжніші звуки. Скрипка у руках Анни Савицької творила диво.
А потім неперевершеної краси музику і таку ж чаруючу майстерність дарувала присутнім вже сама скрипалька, виконуючи твори Ежена Ізаї, Йогана Себастьяна Баха, Нікколо Паганіні. У залі не просто зривалися бурхливі оплески, а й чулися вигуки: «Браво! Браво! Молодець!». А виконана нею фантазія на тему з опери Жоржа Бізе «Кармен» Пабло Сарасате (партія фортепіано Дарія Гриньків) викликала справжнє захоплення залу.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel