Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинські виші: один вгору, другий вниз

До запровадження електронної подачі документів вступні кампанії збирали цілі натовпи.

Сергій Наумук

Волинські виші: один вгору, другий вниз

Визначили рейтинг вишів на основі балу ЗНО вступників та порівняли результати із нашим попереднім рейтингом

Про це пишуть Тексти. Як і в 2011 році, укладачі рейтингу виходили з того, що накращий ВНЗ — це той, у якому вчаться найрозумніші студенти. Врахували й такі показники, як ціна навчання та високий професіоналізм викладачів. Дослідження зроблене на основі даних інформаційної системи "Конкурс" та даних порталу OSVITA.UA.

У таблиці з рейтингом крім результатів ЗНО подано колонку з кількістю зарахованих. Чим більша кількість студентів, тим більш показовим можна вважати значення ЗНО.

Вартість навчання рахували як середню від вартості контракту за найбільш популярними спеціальностями 2017 р. – це філологія, право, менеджмент, медицина, комп’ютерні науки, туризм, середня освіта, психологія, економіка, інженерія програмного забезпечення.  

Інформацію про кількість заяв на одне треба співвідносити із кількістю зарахованих та результатами ЗНО. Вступники часто подають декілька заяв, а потім, якщо дозволяє прохідний бал, обирають сильніші навчальні заклади. Показник «кількість заяв на місце» не враховує цих нюансів, і у слабких ВНЗ він може бути високим, що аж ніяк не говорить про популярність вишу.

Вартість навчання рахували як середню від вартості контракту за найбільш популярними спеціальностями 2017 р. – це філологія, право, менеджмент, медицина, комп’ютерні науки, туризм, середня освіта, психологія, економіка, інженерія програмного забезпечення. Якщо у ВНЗ не навчають жодній з них, тоді брали середнє за наявними спеціальностями. Таким чином, порівнювали між собою вартість на ті самі спеціальності в різних ВНЗ.

Судячи з показників таблиці, в Україні вкрай погані справи з «міжнародними» університетами. В абсолютній більшості з них середній показник ЗНО є нижчим за середній по країні (138.9), на графіку це позначено червоним. У деяких — критично низький, менше від 120.

У таблиці є порівняння з подібним рейтингом 2011 року. За час, що минув, одні виші піднялися (деякі на кількадесят пунктів) вгору, інші спустилися вниз (так само на кількадесят пунктів).

У рейтингу присутні два волинські виші. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки піднявся у рейтингу на 21 пункт. А от Луцький національний технічний університет опустився на 42 пункти.

Telegram Channel