Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Польщі штрафуватимуть за відмову від щеплень

Понад 30000 батьків у 2017 році відмовилися від щеплень своїх дітей.

Pixabay

У Польщі штрафуватимуть за відмову від щеплень

До такого висновку дійшов Головний адміністративний суд Польщі, що розглядав справу, пов’язану з обов’язком батьків зробити доньці обов’язкові щеплення

Про це повідомляє ZIK з посиланням на Rzeczpospolita.

«Обов’язок зробити дитині щеплення не може чекати, поки їй виповниться 19 років», – йдеться в постанові суду. А це означає, що санітарна інспекція може змусити батьків це зробити, зокрема за допомогою притягнення до адміністративної відповідальності, у тому числі штрафу у розмірі від 100 до 5000 злотих (800-40000 грн)», – зазначає видання.

Газета також наводить останні дані Національного інституту громадського здоров’я – Польського інституту гігієни (NIZP-PZH), що є «тривожним»: понад 30000 батьків у 2017 році відмовилися від щеплень своїх дітей, передбачених в обов’язковому календарі вакцинації. Це майже на 25% більше, ніж у 2016 ріці і майже на 50% більше, ніж у 2015 році.

«Якщо кількість не вакцинованих дітей буде зростати такими темпами, то до Польщі повернуться епідемічні захворювання, які вважали давно переможеними»

«Якщо кількість не вакцинованих дітей буде зростати такими темпами, то до Польщі повернуться епідемічні захворювання, які вважали давно переможеними», – підкреслила в інтерв’ю виданню Ева Августинович, вакцинолог відділу дослідження сироватки та вакцини NIZP-PZH.

Вона додала, що минулорічні епідемії кору в Румунії, Греції та Італії пов’язані саме зі зменшенням кількості щеплень.

Головний санітарний інспектор Марек Пособкевич запевняє, що санітарні служби роблять все можливе, щоб переконати батьків щепити дітей.

«Передовсім ми викликаємо їх на розмову, а коли це не спрацьовує – надсилаємо нагадування», – підкреслив Пособкевич.

Telegram Channel