Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Ківерцях бачили костогриза, чорну синицю та дрозда-чикотня

А дзьоб у костогриза таки солідний.

КНПП "Цуманська пуща"

У Ківерцях бачили костогриза, чорну синицю та дрозда-чикотня

Провели облік зимових птахів

Користаючись із останніх днів морозної зимової погоди 4-6 березня науковим співробітником Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Кукшином О. О. та інженером відділу екологічної освіти Рудіком М. В. на території міста Ківерці проведено облік зимових птахів.

Проведення зимових обліків птахів саме на території м. Ківерці має значну наукову цінність, оскільки місто оточене з усіх боків лісовими масивами, що входять до складу КНПП «Цуманська пуща». Крім того, місто розташоване поблизу межі двох природних зон – Полісся і Лісостепу, що створює додаткові умови для підвищення біорізноманіття.

Також, на думку багатьох дослідників-орнітологів, факт регулярної зимівлі певного виду у міських умовах може розглядатися як один із проявів явища синурбізації – поступової адаптації даного виду до міських умов із можливістю подальшого гніздування в урболандшафті.

Загалом, під час обліків на території м. Ківерці впродовж 3-х днів відмічено 18 видів птахів, що належать до 6-ти родин – горобцеві (Passeridae), в’юркові (Fringillidae), воронові (Corvidae), дятлові (Picidae), голубові (Columbidae) і мухоловкові (Muscicapidae). 

Саме тенденціями до синурбізації деяких видів птахів, а також більш доступною кормовою базою на території міст пояснюється феномен значно багатшого видового складу зимової орнітофауни міста, у порівнянні з навколишніми природними біотопами, що розташовані неподалік.

Встановлено, що звичайними та найбільш багаточисельними зимуючими видами на території м. Ківерці є горобець польовий (Passer montanus), синиця велика (Parus major), ворона сіра (Corvus cornix), грак (Сorvus frugilegus) і голуб сизий (Columba livia). Дані види становлять стандартний «зимовий набір» орнітофауни будь-якого міста України, і на території м. Ківерці їх чисельність вимірюється сотнями особин.

Також виявлено, що звичайними і досить багаточисельними на території міста у зимовий період є дрізд-чикотень (Turdus pilaris), чиж (Spinus spinus), вівсянка звичайна (Emberiza citrinella), щиглик (Сarduelis carduelis), сойка (Garullus glandarius). Чисельність цих видів на території міста вимірюється кількома десятками особин.

Крім того, вартою уваги є реєстрація під час обліків малочисельних у зимовий період видів, таких як великий строкатий дятел (Dendrocopos major), дятел середній (Dendrocopos medius), дрізд чорний (Trudus merula), синиця чорна (Parus ater), гаїчка болотяна (Parus palustris), снігур (Pyrrhula pyrrhula), костогриз (Coccothraustes coccothraustes), чечітка звичайна (Acantis flammea). Чисельність цих видів коливається від 1 до 10 в різних локалітетах.

Варте уваги, що місця постійного перебування деяких груп птахів у зимовий період в умовах міста щільно прив’язані до їх джерел харчування. Так, птахи з родини в’юркових (Fringillidae) найчастіше відмічались поблизу штучних вічнозелених насаджень туї і ялини, насіння яких складає основу їх раціону.

На території міста Ківерці такі насадження присутні на території закинутих промислових зон, об’єктів міської інфраструктури та державних установ, де і було проведено точкові обліки.

Натомість дрізд чорний і дрізд-чикотень найчастіше відмічались на території приватного сектору та околиць міста, оскільки основу їх зимового раціону складають залишки плодово-ягідних культур.

Загалом, під час обліків на території м. Ківерці впродовж 3-х днів відмічено 18 видів птахів, що належать до 6-ти родин – горобцеві (Passeridae), в’юркові (Fringillidae), воронові (Corvidae), дятлові (Picidae), голубові (Columbidae) і мухоловкові (Muscicapidae).

Telegram Channel