Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Супрун запропонувала скасувати тотальну флюорографію

На ранній стадії хвороби флюорографія її не покаже

CashBuzz

Супрун запропонувала скасувати тотальну флюорографію

Застарілі радянські методи не є ефективними

Виконувач обов'язків охорони здоров'я України Уляна Супрун запропонувала відмовитися від проведення масових флюорографічних обстежень в Україні.

За її словами, це застарілі радянські методи, які не є ефективними. Відповідну заяву глава МОЗ зробила на своїй сторінці у «Фейсбуці», пише «Газета.ua».

Якщо лікар бачить потребу - він пропонує пацієнтові здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години і пацієнт зможе почати лікуватися.

«По-перше, флюорографія дозволяє виявити тільки розвинені форми захворювання. На ранній стадії хвороба не призводить до змін у легенях, тому навіть якщо пацієнт вже інфікований, флюорографія цього не покаже. По-друге, флюорографічні обстеження часто обходять саме тих людей, хто найбільше ризикує захворіти - пацієнтів із незабезпечених і вразливих груп населення», - пояснила вона.

Замінити це обстеження Супрун запропонувала анкетуванням.

«У цивілізованих країнах це виглядає так. На огляді у сімейного лікаря, або терапевта чи педіатра, пацієнт заповнює анкету, де відповідає на питання, які можуть визначити можливість захворювання. Якщо лікар бачить потребу - він пропонує пацієнтові здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години і пацієнт зможе почати лікуватися», - наголосила вона.

Telegram Channel