Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Орнітолог із Волині побував у Німеччині

Михайло Химин обліковує птахів на території Національного природного парку «Прип'ять-Стохід».

Волинь-нова

Орнітолог із Волині побував у Німеччині

12–15 квітня 2018 року в селі Бродовіні (земля Бранденбург, Німеччина) відбулася 20-та ювілейна зустріч робочої групи зі збереження очеретянки прудкої (Aquatic Warbler Conservation Team - BirdLife International) за підтримки Німецького товариства охорони птахів (NABU) i LifeSchreiadler (Німеччина)

На конференцію приїхали 39 орнітологів з 13 країн Європи та Африки, серед них 3 учасники з України - члени Українського товариства охорони птахів: Анатолій Полуда (Інститут зоології НАН України, Олександр Ілюха (Черкаський національний університет), а також заступник директора Національного природного парку, член Українського товариства охорони птахів Михайло Химин.

Йшлося про історію досліджень очеретянки прудкої, організацію експедицій з пошуку її гніздових місць у Європі і місць зимівлі в Африці.

Відкрив і вів ювілейну зустріч, розповів Михайло Химин, керівник робочої групи Мартін Фладе. На цій зустрічі було підведено підсумки роботи за 20 років. Зокрема, мова йшла про історію досліджень очеретянки прудкої, організацію експедицій з пошуку її гніздових місць у Європі і місць зимівлі в Африці. Оцінено світову чисельність, встановлено шляхи міграцій завдяки кільцюванню птахів та використання сучасних технологій з мікрочіпами тощо.
На зустрічі виступили доповідачі, котрі говорили про реалізацію локальних проектів з дослідження очеретянки у таких країнах, як Німеччина, Польща, Литва. Визначено пріоритети у наступних дослідженнях очеретянки прудкої. У кінці зустрічі подивилися фільми М.Фройде про перші експедиції з пошуку очеретянки прудкої у 1995 і 1996 роках у Європі та про популяцію вовків у Німеччині.

У рамках ювілейної зустрічі проведено екскурсії в околицях Бродовіна, а також виїзди до місць гніздування очеретянки прудкої на суміжні території Німеччини і Польщі – в район нижньої частини річки Одер.

Михайло Химин, до речі, досліджує очеретянку прудку з 2009 року. Він бере участь в обліках цих птахів, які на території Національного природного парку «Прип’ять—Стохід» проводилися вже п’ять років поспіль. А ось чи будуть вони цьогоріч, то це, за його словами, залежить від того, чи знайдуться на дослідження кошти.

Зазвичай обліки очеретянки проводяться у Чернігівській, Київській, Волинській, частково Рівненській областях. Їх очолює відомий український орнітолог, фахівець з міграції птахів та їх охорони Анатолій Полуда.

Telegram Channel