Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Супермайстерно прозвітувала перед лучанами «Гімназія №14 ім. Василя Сухомлинського» (ВІДЕО, ФОТО)

«Танцюристів, читців, музикантів нагородимо криками «браво!»

Лариса ЗАНЮК

Супермайстерно прозвітувала перед лучанами «Гімназія №14 ім. Василя Сухомлинського» (ВІДЕО, ФОТО)

Звіт колективів художньої самодіяльності цього навчально-виховного комплексу в рамках конкурсу «У життя через красу виявився справжнім концертом професіоналів.

У фойє театру диво-виставка декоративно-ужиткового мистецтва розповіла не лише про талановитих учнів, а й про їхніх учителів. Юлія Мазур, Наталя Горбанюк, Тетяна Гуга, Олександр Лізун, Володимир Савчук, Мар'яна Кравчук,Оксана Гуркіна, Тетяна Лагода - працювали з дітьми на уроках та гуртках протягом року, щоб створити це різноманіття. Дивовижні великі ляльки-мотанки, подушечки різної форми, вироби з бісеру, живопис не лише фарбами, а й кавою, пап'є-маше, Ейфелева вежа з пластику - чого тут тільки не було! 

 
 

  Юліія Михайлівна та Наталя Анатоліївна проводять екскурсію виставкою.

А на сцені розпочали святкове дійство школярі зведеного хору гімназії під керівництвом заслуженого вчителя України Олега Романюка та зразкового ансамблю «Любисток».

 

Хор оспівав рідну землю в композиції «Діти України», а юні репери додали доречний речитатив: «В моїй Україні/ ніхто не вбиває/ ніхто не калічить/ ніхто не стріляє/ в моїй Україні /чудові сусіди…» - ось країна, у якій хочуть жити діти, прислухайтеся, дорослі.

Учасники конкурсу талантів представили читців, танцюристів, співаків, музикантів і показали найвищий клас майстерності не лише батькам, а й представникам управлінь освіти, культури, депутатам, військовослужбовцям, волонтерам, сім’ям зі сходу України, присутнім у залі облмуздрамтеатру.

Веселі друзі -учасники секції художньої гімнастики.

 «Усмішка чарує» співали вокалісти дошкільного відділення «Калинка» (керівник Олена Риковська). Як мило, коли співають і всміхаються малята! А те, що вміють впевнено почуватися на сцені - заслуга педагогів.

Малята-дошкільнята мають при НВК і ансамбль танцю «Усмішка», і вміють танцювати навіть танго (кер. Світлана Андрійчук).

Такі бджілки літали сценою... 

Учасники гімнастичної секції (кер. Яна Мельник) продемонстрували акробатичні таланти, а хор молодшої ланки (кер. Оксана Михальченко) додавав настрою дитячими пісеньками. Драматичний гурток Ольги Щерби бездоганно розповів повчальну історію «Пончика й Батончика».

Феєричність заходу вже в тому, засвідчила директор гімназії Марія Кардаш, заслужений вчитель України, що у творчому звіті взяли участь понад 500 дітей! 

Особливо пишається гімназія лауреатами всеукраїнських та міжнародних конкурсів: Світлана Гриник виконала «Вранішню молитву», Вікторія Шолохова зверталася до Всевишнього у композиції «Благослови (кер. Олег Романюк, Ая Ковальчук), «Птаха літала»  - виконала вихованка Алли Опейди Ольга Ткаченко.

Були й українські народні і техаські танці зразкового ансамблю «Любисток» (кер. Митрослава Сулім, Світлана Андрійчук), була й ціла «Гнідавська асамблея». Одне слово - танцювали всі, навіть пінгвіни й баранці.  А найбільше звеселила публіку поява народного фольклорного колективу «Дивоцвіт» з композицією «Юрієвська вулиця» (кер.Ольга Шульгач).

 А це - народний фольклорний колектив «Дивоцвіт» з композицією «Юрієвська вулиця»
 А це - народний фольклорний колектив «Дивоцвіт» з композицією «Юрієвська вулиця»

 Ангеліна Кустарник декламувала твір Василя Сухомлинського, ім’я якого почесно носить гімназія - він промовляв до дитячих душ добротою.

"Ти знаєш, що ти людина?" - звучить у пісні поезія-класика.

У супроводі інструментального ансамблю співали поезію Василя Симоненка тріо Софії Татош, Світлани Гриник, Софії Мовчанюк.

Інна Панащук задушевно виконала «Скрипка грає» під акомпанемент Олега та Максима Романюків - ніжно й мелодійно лилася пісня, краяла душу скрипка в руках майстра.

Не лише співати можна лірично, а й грати на дзвонах, вирішив якось Олег Романюк і створив у гімназії свій «Благовіст» з переливчастих дзвіночків. Вони можуть видзвонити найскладнішу мелодію, для цього кожен відповідає за свою ноту і разом творять фантастичне звучання.

Хор дзвонів  "Благовіст" і Андрій Бетюга.

Засіяна талантами земля, дарована Всевишнім Україна, і жити їй під благословенним небом віки й тисячоліття у мирі, і, можливо, саме зараз настав час розірвати кайдани, про які складали пісні протягом віків? Українська народна пісня «Світить місяць між зорями», що її проникливо виконав хор гімназії-зразковий дитячий колектив, якраз і свідчила про це. Мужні хлопці вперто дзвеніли кайданами, було темно, і сумно. «Україна не загине, поки небо буде синє» - додавала надії пісня. І враз - сонце зійшло! Брязнули залізні окови - і впали.

 

"Світить місяць між зорями, закували нас в кайдани..."
"Світить місяць між зорями, закували нас в кайдани..."

 

А хор одразу вдарив «Оду до радості» Фрідріха Шіллера на музику Людвіга ван Бетховена. Куплети німецькою й українською мовами (в перекладі  Миколи Куліша) однаково чудово лягали на музику. Глядачі не стримували емоцій і оплесків, не вистачало хіба феєрверків, аж тут і вони розсипалися блискітками над учасниками хору.

 

«Ми у танці, як квіти в розмаї, а у хорі, як ангельські птиці…»
«Ми у танці, як квіти в розмаї, а у хорі, як ангельські птиці…»

Але феєричність заходу вже в тому, засвідчила директор гімназії Марія Кардаш, заслужений вчитель України, що у творчому звіті взяли участь понад 500 дітей. Вдуматися тільки - яка то цифра!

Ви найкращі, найталановитіші, найобдаровані, - зізнавалася в приємних емоціях Марія Миколаївна. Подякувала керівникам гуртків, студій, технічному та педагогічному колективам, завдяки яким все відбулося. Щиро дякувала батькам за підтримку, низько вклонилася тим, завдяки кому маємо можливість вчитися, відпочивати, працювати й просто жити – воїнам АТО, побажала миру і висловила сподівання, що коли впровадиться нова українська школа, виступатимуть іще краще. Хоча чогось ліпшого тієї миті важко було й уявитити.

 
Telegram Channel