Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Верховна Рада дозволила трансплантацію органів

Понад 5 тисяч українців щороку потребують пересадки органів

Єдина служба правової допомоги

Верховна Рада дозволила трансплантацію органів

Але лише за згодою донора

Верховна Рада дозволила трансплантацію органів після смерті з дозволу донора.

За відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386а-1) у четвер, 17 травня, проголосували 255 народних депутатів. Про це повідомляє Обозреватель. 

Верховна Рада дозволила трансплантацію органів після смерті з дозволу донора.

За відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386а-1) у четвер, 17 травня, проголосували 255 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, пропонується встановити, що після надання письмової згоди особі надається карта потенційного донора і інформація про нього вноситься в Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Інформація буде конфіденційною.

Інформаційна система складатиметься з кількох реєстрів:

волевиявлення щодо посмертного донорства;

"довірених" осіб, які згодні на посмертне донорство тих, кого вони представляють;
анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів;
живих донорів;
живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин;
реципієнтів;
людей з трансплантованим анатомічним матеріалом;
медустанов, уповноважених на трансплантування;
транспланто-координаторів.
Також пропонується передбачити, що заява про надання дозволу на трансплантацію може бути відкликано заявником.

Законопроект передбачає "презумпцію незгоди" і визначає ряд категорій населення, у яких не можна вилучати органи ні за яких обставин - це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи, які загинули під час бойових дій або від насильницької смерті.

Крім того, при кожному акредитованому закладі охорони здоров'я, будуть створені спеціалізовані об'єднання трансплантології, а також буде введено обов'язкове функціонування в цих закладах етичних комітетів. Дані комітети будуть перевіряти волевиявлення реципієнтів, контролювати діяльність установ охорони здоров'я щодо недопущення порушення принципів добровільності і безкорисливості при здійсненні трансплантації. 

Законопроект передбачає "презумпцію незгоди" і визначає ряд категорій населення, у яких не можна вилучати органи ні за яких обставин - це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи, які загинули під час бойових дій або від насильницької смерті.

Люди, які за життя надали свої анатомічні матеріали одному з родичів, мають право на підтримку держави: безкоштовне медобстеження, медичну допомогу в разі хвороб або погіршення здоров'я (якщо це пов'язано з донорством). Донору після операції по вилученню органу надаються 3 дні оплачуваної відпустки (їх можна об'єднати з плановим відпусткою), а також відшкодовуються збитки з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування тощо.

За вилучення у людини шляхом примушування або обману органів з метою трансплантації каратимуть позбавленням волі до 5 років. За ті самі дії, вчинені щодо особи в безпорадному стані або яка перебуває в матеріальній або іншій залежності, будуть карати позбавленням волі на термін від 5 до 7 років. Крім того, за незаконну торгівлю органами та іншими анатомічними матеріалами каратимуть позбавленням волі на строк від 7 до 10 років. Закон вступає в силу з 1 січня 2019 року, за винятком четвертого пункту розділу сьомого, в якому прописані заходи, які повинен здійснити Кабінет міністрів до набрання законом чинності.

З 2019 року діючий в даний час закон "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" втратить свою силу.

Понад 5 тис. українців щороку потребують пересадки органів. З них трансплантації нирки потребують понад 2500 пацієнтів, печінки - до 1500 пацієнтів, серця - понад 1000 осіб, кісткового мозку - 300

За словами одного з інціаторов законопроекту, голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець, у всьому світі трансплантація органів і біологічних матеріалів людини є одним з найбільш ефективних, а іноді і безальтернативних способів врятувати життя людини. Більшість незворотних ушкоджень таких життєво важливих органів, як нирки, печінка, підшлункова залоза, легені і серце, неможливо вилікувати інакше, ніж за допомогою операції.

"Законопроектом також вносяться зміни до ст. 143 Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за порушення встановленого законом порядку трансплантації органів, - це дозволяє створити ще один запобіжник проти "чорної трансплантології" і зберегти монополію держави на такі операції", - цитує Богомолець "Дзеркало тижня".

Нардеп зазначила, що до цього ситуація в Україні була катастрофічною: проводилося лише 3,1 трансплантацій на 1 мільйон населення на рік. Це - один із найгірших показників у світі.

"В абсолютних цифрах це становить лише 130 операцій в рік, при тому, що понад 5 тис. українців щороку потребують пересадки органів. З них трансплантації нирки потребують понад 2500 пацієнтів, печінки - до 1500 пацієнтів, серця - понад 1000 осіб, кісткового мозку - 300", - сказала Богомолець.

Telegram Channel