Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
ONUKA за новою адресою ще більше вражає

Рекомендуємо зайти на onuka.ua – неймовірні враження гарантовано.

onuka.ua

ONUKA за новою адресою ще більше вражає

Які у вас виникають асоціації зі словом «мозаїка»? Чи обов’язково це має бути осяжний для наших очей артоб’єкт? А як щодо музики? Чи асоціюється вона у вас із мозаїкою? Адже що таке мелодія, як не сукупність абсолютно різних і водночас дещо подібних звуків, які у певному порядку та поєднанні стають витвором мистецтва? А життя? Воно ж теж складається з окремих моментів, радісних і болючих, пам’ятних і буденних, які разом створюють картину чийогось шляху або й усього людства

Дивуєтеся, чому я поставила такі запитання? А тому, що саме над цим задумалася після ознайомлення з новим альбомом гурту українського електронного музичного гурту ONUKA (його фронтвумен Ната Жижченко), вихід якого відбувся нинішньої весни одночасно з оновленням їхнього сайту. До нього увійшло десять композицій українською та англійською мовами.

Особливість «МОZАЇКИ» – у тому, що містить композиції, які зачіпають нестандартні теми, нетрадиційні для музики, а тим паче для шоу-бізнесу.

Це абсолютно різні за настроєм та змістом треки, але всі вони про одне – про життя.

Особливість «МОZАЇКИ» – у тому, що містить композиції, які зачіпають нестандартні теми, нетрадиційні для музики, а тим паче для шоу-бізнесу, такі як «АRКА», що присвячена введенню в експлуатацію нового куполу на заміну саркофагу на Чорнобильській АЕС (взагалі проблема Чорнобиля в творчості гурту звучить доволі часто, є навіть окремий міні-альбом, приурочений 30-й річниці катастрофи), та «ALONE», де порушується проблема самотності публічних людей. В описі до неї, який є біля кожного треку, солістка Ната Жижченко згадує: «Влітку 2017 року ірландська співачка Шинейд О’Коннор, перебуваючи у своєму номері в мотелі у Нью-Джерсі, записала й опублікувала спонтанне відеозвернення. Це був крик про допомогу людини, що відчуває у справжній розпач. Відео викликало широкий резонанс, у лічені дні його подивилися два мільйони глядачів». Щодо самого треку авторка каже таке: «Людині, що опиняється в центрі уваги, складно впускати у свій світ нових людей. Важко відкриватися їм і вміти відрізняти – хто говорить дійсно з тобою, а хто лише з твоїм медійним образом. ALONE – про це».

Не можна не звернути уваги на пісню, яка була написана в день, коли не стало Кузьми (Андрія Скрябіна). «All friends are gone» («Усі друзі зникають») – саме такими словами вона починається. А ще у приспіві лунає: «Наче криги, надто крихкі» і протягом всієї пісні чуються дивні глухі звуки – це насправді звук ламких крижин, записаний наживо. Також серед незвичайних прийомів – дзвін посуду у трекові «STRUM». Композиція вирізняється ще й тим, що окремі музичні фрагменти було записано у найнесподіваніших місцях: в гримерці Одеського оперного театру, на березі Дніпра, в Індонезії. «Так народжується жива органічна музика», – стверджує Євген Філатов, саунд-продюсер проекту та чоловік Нати.

З виходом альбому пов’язана ще одна подія – однойменний арт-проект, створений на підтримку мозаїк радянського періоду. Проводився він у київському метрополітені на станції «Золоті ворота» та складається з 10 фотографій. Поруч зі знімками – інформація про мозаїку і музику ONUKA, між якими автори експозиції «проводять незриму паралель».

І в мене є своя незрима паралель, коли їх слухаю. Адже знаю, що оновлений сайт onuka.ua розробила луцька ІТ-компанія «Ідейл», як і наш сайт volyn.com.ua. Хлопці і дівчата постійно ростуть. Та кого я переконую, коли ви вже й так на onuka.ua. Хіба не так?

Telegram Channel