Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Коли вже Камінь-Каширщина похвалиться першою ОТГ?

Учасники зустрічі взяли активну участь у дискусії

Фото: Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування

Волинь-нова

Коли вже Камінь-Каширщина похвалиться першою ОТГ?

23 травня у районному будинку культури міста Камінь-Каширський відбувся круглий стіл у форматі публічної дискусії «Успіхи та виклики децентралізації на Волині»

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. Організатором заходу став Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування. Метою заходу було підвищення рівня інформованості про реформу та активізації процесу об’єднання/приєднання.
На захід прибули голови селищних, сільських та міської ради, депутати селищних, сільських та міської рад, представники РДА, райради, ОТГ із інших районів, громадські активісти та ЗМІ.

Із вступним словом виступив голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук. Він зауважив, що ті, хто бажають змін, прийшли сьогодні у цей зал. Дунайчук висловився за підтримку децентралізації і переконаний, що саме час усіх розсудить за зволікання із реформою і появою першої ОТГ на Камінь-Каширщині. Мовляв, нам відповідати перед нащадками. Він озвучив довідку і цифри про ймовірну громаду у Камінь-Каширському районі, з центром у місті Камінь-Каширський та ще 13 сільських рад.

Зауважимо, що, згідно з перспективним планом, на Камінь-Каширщині планується створення п’яти громад.

Голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус висловився про те, що в районі неодноразово відбувалися зустрічі щодо децентралізації, та ними важко зрушити справу із «мертвої точки». Він переконаний, що слід було скористатися «примусовою» децентралізацією.

Голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус висловився про те, що в районі неодноразово відбувалися зустрічі щодо децентралізації, та ними важко зрушити справу із «мертвої точки». Він переконаний, що слід було скористатися «примусовою» децентралізацією.

Камінь-Каширський міський голова Василь Бондар розповів про свою зустріч із організатором та ідейним натхненником польських економічних реформ Лєшеком Бальцеровичем. Також він повідомив про ініціювання процесів децентралізації у 2015 році, яке не знайшло підтримки.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк зауважив про ті втрати, які спіткали громади через небажання об’єднатися. Проте, на його думку, у громад на Камінь-Каширщині можливості для об’єднання не є остаточно втрачені. Він зауважив, що у районі ведеться інтенсивна робота зі створення першої ОТГ і традиційно нагадав про терміни створення об’єднаної територіальної громади, якщо вона хоче у 2019 році увійти у міжбюджетні стосунки.

Ведучою дебатів стала радник з питань комунікацій Волинського ЦРМС Олена Кузьмич. Вона й розповіла присутнім про формат заходу. Так, дискусія відбулася у форматі 3Х3 із запитаннями глядачів із залу та голосуванням на початку та в кінці дискусії. Перше голосування було таким: 34 із присутніх віддали свої голоси «за», 10 - «проти» , 8 - «утримались».

На Волині уже створено 41 об’єднану територіальну громаду, у Камінь-Каширському районі - жодної.

Спікери поділені на дві команди, перша представляла переваги та успіхи реформи децентралізації, а друга труднощі та загрози, які є та можуть бути в процесі впровадження змін. Кожен учасник мав 15 хвилин на висловлення позиції та 5 хвилин на відповіді на питання від опонентів та запитання із залу.

Закінчилися дебати повторним опитуванням глядачів, які віддали свої голоси за децентралізацію: лише чотири проголосували проти, один утримався, всі інші проголосували «за».

Нагадаємо, що на Волині уже створено 41 об’єднану територіальну громаду, у Камінь-Каширському районі - жодної.

Telegram Channel