Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
В обласному музеї презентували книгу спогадів українців про Волинську трагедію

Зібрано звідчення 7 тисяч осіб

Фото: Л. Максимов

Волинь-нова

В обласному музеї презентували книгу спогадів українців про Волинську трагедію

23 травня 2018 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Івана Пущука «Волиняни про «Волинь – 43»: українська пам’ять про польську експансію на Український Північний Захід у 1938-1944 рр. Усноісторичні свідчення»

Іван Антонович Пущук протягом 23 років проводив опитування автохтонних свідків подій українсько-польського протистояння періоду Другої світової війни в 2342 населених пунктах сучасної Волинської, Рівненської та півночі Тернопільської областей. Зібрані автором усні свідчення понад 7 тис. осіб у поєднанні з архівними матеріалами, дають змогу скласти уяву про причини та перебіг конфлікту, а також назвати цифри жертв, як з української, так і з польської сторін, повідомили у Волинському краєзнавчому музеї.

 Результати своєї роботи автор спочатку виклав у 26 томному видані «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1938–1944 років», 10 томів з якого присвячено Волинській області.

 Результати своєї роботи автор спочатку виклав у 26 томному видані «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1938–1944 років», 10 томів з якого присвячено Волинській області. До нинішнього видання, яке було видрукуване у 2017 році, за словами автора ввійшла приблизно 9 частина всіх зібраних ними матеріалів. Іван Антонович відібрав 570 свідчень, які доповнюють одне одного, дають можливість спів ставити факти, події. Книжка вийшла невеличким тиражем – усього 127 примірників, які будуть розповсюджені по бібліотеках і музеях.

 

  Присутня на презентації професор, доктор історичних наук Оксана Каліщук, наголосила на тому, що більшість опитаних автором свідків вже померли, і тому пророблена робота є унікальною. Голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко та Голова Волинської крайової організації ВТ «Просвіта» Людмила Стрільчук внесли пропозицію про представлення І. А. Пущука на конкурс до присудження обласної премії імені Миколи Куделі 2018 року.

Іван Пущук
Іван Пущук
 

 

Telegram Channel