Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
В Україні виготовляють дорогоцінний сир із віслючого молока

Віслючий сир схожий на пармезан.

svit24.net

В Україні виготовляють дорогоцінний сир із віслючого молока

У Вінницькій області, на єдиній в Україні віслючій фермі, яку створено на базі Заболотненського вищого професійного училища № 31 ім. Д. К. Заболотного, налагоджено виробництво сиру з ослиного молока

Однак про промислові масштаби виробництва поки що не йдеться, пише AgroTimes з посиланням на журнал The Ukrainian Farmer.

Жирність ослиного молока – 11,6%, вище – тільки у лосиного (14%). Після того як сир постоїть два-три місяці в холодильній камері з температурою 1-2 ºС, він твердіє й кристалізується – стає, як пармезан.

На фермі училища утримують 50 осликів (28 ослиць та 12 осликів), десяток малих віслючків, а також кіз і овець.

На фермі училища утримують 50 осликів (28 ослиць та 12 осликів), десяток малих віслючків, а також кіз і овець. 

У перспективі ж планують наростити молочне стадо до 50 ослиць. Водночас збільшуватимуть і кількість осликів, адже ці тварини – однолюби.

«Вигоди віслючого молочного бізнесу очевидні: 1 кг сиру з віслючого молока коштує 1760 євро, відповідно 1 л віслючого молока – 58 євро, – розповів директор училища Василь Романцов.

Натомість на утримання осликів коштів потрібно небагато, особливо якщо харчі з власного поля, додав він. «Крім того, тварини ще й можуть на себе заробляти, виконуючи певні роботи», – зауважив Василь Романцов.

Ринок збуту віслючого сиру – Європа, уточнює керівник Заболотненського училища. В училищі, на базі навчально-методичного центру, окрім віслючого сиру, виготовляють ще й козячий.

Telegram Channel