Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Голобах відгуляли найбільше волинське весілля (Відео, фото)

Весілля, весілля, на весіллі люди...

Фото: Олександра Пілюка

У Голобах відгуляли найбільше волинське весілля (Відео, фото)

Весільні волинські традиції сторічної давнини вдалося відродити завдяки ентузіазму жителів Голобської об’єднаної громади

Вперше на Волині провели унікальний фестиваль, який поєднав у собі всі етапи традиційного волинського весілля. До їх інсценізації запросили 12 творчих колективів з усієї області. До завдання всі  вони поставилися дуже відповідально. Завдяки зусиллям аматорів сцени глядачі мали можливість спостерігати справжні заручини, сватання, благословення, викуп нареченої, власне весілля, поділ короваю і багато інших традиційних етапів одруження.

 Відео з фестивалю весільних обрядів

 

Всі атрибути дійства дивували і вражали своєю автентичністю. На сцені можна було побачити і столітні скрині з посагом, і прадавні вишиті рушники та сорочки. Та найголовніше — на всю округу дзвінко та урочисто лунали давно забуті волинські обрядові пісні. Виступи об’єднали у собі людей різних поколінь: від школярів до 80-річних пенсіонерів.

Голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук: «Наш весільний експеримент повинен вдатися»

 

  Голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук висловив щире сподівання, що отака перша спроба відродити весільні традиції стане успішним початком для подальшого розвитку подібних фестивалів, які є найкращим способом ідентифікації української нації, адже без наслідування давніх звичаїв нові модні віяння не матимуть майбутнього і з часом втратять свою сакральну роль.

Виступи об’єднали у собі людей різних поколінь: від школярів до 80-річних пенсіонерів.

Ініціативу громади провести такий захід підтримав і очільник Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко. Він побажав усім присутнім вповні насолодитися прекрасним дійством і почерпнути з нього якомога більше автентичних закодованих символів, з яких і народжується згодом міцна українська родина.

Серед гостей-веселян і очільник Волинської ОДА Олександр Савченко

 

 Для гостей фестивалю організатори підготували і цікаву екскурсійну програму визначними історичними місцями громади. Для її проведення залучили навіть історичних персонажів: пані Теофілу та пана Францішека, які колись дійсно жили у селі і ніби завітали на свято з 18 століття (їх роль вдало зіграли секретар керівника Голобської ОТГ та викладач Луцького ЛНТУ). На пишній кареті, запряженій кіньми місцевого жителя Валентина Щецюка, можна було із задоволенням ознайомитися з цікавинками цієї місцевості.

На такій кареті і на екскурсію, і до шлюбу

 

 Всіх присутніх  приємно дивував і ярмарок виробів народних умільців. Представлений асортимент вирізнявся неабиякою різноманітністю та майстерністю.

Telegram Channel