Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
В ОДА переконані - конфлікт на прикордонні роздмухують контрабандисти

Ось така "Єгоза" наробила мешканцям прикордоння біди

Depositphotos

В ОДА переконані - конфлікт на прикордонні роздмухують контрабандисти

Жителі прикордонних сіл, Любомльського району неодноразово зверталися до депутата Волинської обласної ради Юрія Гупала з проханням втрутитись у конфліктну ситуацію між місцевими жителями та Луцьким прикордонним загоном

Про це йдеться на сайті Волинської обласної ради. «Обуренням для селян стало те, що прикордонники відгородили прикордонну смугу колючим дротом «Єгоза», який застосовують для загородження у виправних колоніях особливо суворого режиму, де відбувають покарання вбивці та рецидивісти. Людей ображають такі заходи оборони від прикордонної служби України, це принижуює честь і гідність селян - як громадян України. Більше того, жителі прикордоння жаліються, що  через  цей небезпечний колючий дріт травмуються діти, дорослі, домашні тварини. Люди не розуміють, чому прикордонники не дозволяють селянам вільно пересуватись по землі, де вони народились і виросли, де ростуть їхні діти, не дозволяють вільно вести особисте селянське господарство на землях, що належать їм по праву, на основі державних актів на право власності», - повідомив депутат і заявив, що докладатиме максимум зусиль для того, щоб земляки не почувались на своїй землі приниженими чи ображеними.

  Зазначена у зверненні лінія прикордонних інженерних споруджень для захисту прикордонної смуги Луцьким прикордонним загоном встановлена лише у місцях, які найбільш часто використовують правопорушники, у тому числі жителі регіону, для спроб нелегального переміщення до лінії державного кордону і через нього матеріально-товарних цінностей, насамперед, цигарок

Питання на своєму засіданні розглянула  постійна комісія  з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій.

Голова комісії Валерій Курстак, взагалі вважає, що конфліктна ситуація, яка склалася  у Любомльському районі, непритаманна для інших районів прикордоння Волині.

Начальник відділу юридичного забезпечення діяльності виконавчого апарату облради Сергій Хитрик пояснював, що прикордонники діють в межах Наказу МВС  № 686 «Про затвердження Порядку в'їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб». Відповідно до цього документу, на цих територіях встановлений особливий режим, у прикордонній зоні можуть перебувати громадяни з перепустками.

Причинами поглиблення конфлікту є намагання окремих осіб, які здійснюють протиправну діяльність щодо переміщення через державний кордон з України в Республіку Польща тютюнових виробів, впливати на місцеве населення та керівництво територіальних громад з метою створення загальної думки про необхідність послаблення заходів контролю з боку представників Держприкордонслужби в прикордонній смузі

Юрій Гупало додав, що прикордонники нарікають на те, що жителі Любомльщини займаються контрабандою. "Через 3-5% жителів, які справді переправляють через кордон нелегально цигарки,  не повинна страждати  решта селян. Всі знають в селі, хто займається контрабандою. Нехай прикордонники роблять свою роботу, а не заважають людям працювати на своїх паях", - зауважив Юрій Гупало.

На  депутатський запит  Юрія Гупала відреагували в ОДА.  За інформацією, яка надана Луцьким прикордонним загоном:
1.    Зазначена у зверненні лінія прикордонних інженерних споруджень для захисту прикордонної смуги Луцьким прикордонним загоном встановлена лише у місцях, які найбільш часто використовують правопорушники, у тому числі жителі регіону, для спроб нелегального переміщення до лінії державного кордону і через нього матеріально-товарних цінностей, насамперед, цигарок.
2.    Огорожа типу «Єгоза» використовується без порушень вимог чинного вітчизняного та міжнародного законодавства.
3.    Серед усіх громад, землі яких межують з державним кордоном, найбільш тривожною щодо протиправної діяльності є обстановка в Рівненській об’єднаній територіальній громаді.
4.    Причинами поглиблення конфлікту є намагання окремих осіб, які здійснюють протиправну діяльність щодо переміщення через державний кордон з України в Республіку Польща тютюнових виробів, впливати на місцеве населення та керівництво територіальних громад з метою створення загальної думки про необхідність послаблення заходів контролю з боку представників Держприкордонслужби в прикордонній смузі.

Керівництво облдержадміністрації одночасно продовжує свою роботу з керівництвом Луцького прикордонного загону щодо усунення причин, що сприяють негативному розвитку ситуації, яка склалась між жителями прикордонних сіл Любомльського району та прикордонниками", - йдеться у відповіді на депутатський запит за підписом голови ОДА Олександра Савченка.

Telegram Channel