Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Волинський художник: «Найшвидше картину намалював за 5 хвилин, найдовше – кілька років»

Підпис Бєльського відомий у мистецькому світі.

Сергій Наумук

Волинський художник: «Найшвидше картину намалював за 5 хвилин, найдовше – кілька років»

У луцькій галереї «Образ» відкрили персональну виставку картин Едуарда Бєльського «Трава і люди»

Український чи то вже європейський (бо живе і працює в Словенії) художник Едуард Бєльський має волинське коріння, бо народився у славному містечку Колки. Нині в галереї "Образ" відкрито вже другу "волинську" виставку Едуарда Бєльського. "Трава і люди" преставляє недавно намальовані картини. На деяких буквально ще не висохла фарба.

Привітати майстра прийшли митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл. власниця галереї Наталя Грабовецька, депутат Луцької міської ради Алла Надточій, директор Художнього музею в Луцьку Зоя Навроцька, керуючий партнер галереї «Арт-кафедра» Леся Корсак з чоловіком Віктором Корсаком, відомий фотограф Віктор Чухрай, друзі та знайомі пана Едуарда.

Коли я бачу людей, які міркують не про матеріальні речі, про мистецтво, то це означає, що людська душа і люди як така – найвища цінність.

– У наш час, який диктує прагматику у всьому, замість картини багато хто повісив би американський долар. Тому коли я бачу людей, які міркують не про матеріальні речі, а про мистецтво, то це означає, що людська душа і люди як така – найвища цінність, – сказав владика Михаїл. – Мистецтво не тільки показує самого художника, але й його думки та мрії. Людська душа може бути багатою і радіє тому, що вона творить. І радіють ті, хто бачить його твори.

– Велика насолода говорити про мистецтво загалом і про успішне мистецтво зокрема, – зазначила Зоя Навроцька.– Ми бачимо твори, які захоплюють і демонструють гарний рівень школи, гарний смак, інтелект, розмах художника. Можна розповісти про багато асоціацій, які викликають оці "малюнки Пікассо" Едуарда Бєльського, його графіка. А от останні твори – два масштабні полотна – вони просто вражають експресією, справжнім живописом, у якому багато сказано і багато недомовок. Можна дивитися і смакувати напівтонами. Дух цього мистецтва гуманістичний, людинолюбний, що дуже цінно у наш суперечливий час, коли в мистецтві загострюють увагу на відчаї, на депресії, на деструкції. Тут навпаки – мистецтво, яке звеличує людину, надихає і дає опертя.

Художник розповів, що у творчості він шукає самого себе. "Людина осмислює себе, іде дорогою. Іноді починаючи картину, ще не знаю, як вона завершиться. Кожна робота – це народження чогось нового", – зізнався Едуард Бєльський. На деякі свої твори він витрачає кілька років, постійно щось домальовуючи. А інші народжуються за 5 хвилин. Тож за 10 днів, які пан Едуард провів на малій батьківщині, він створив чимало картин.

Вочевидь виставка Бєльського, якого називали брендом і гордістю Волині, варта того, аби її побачити.

 

Telegram Channel