Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Сорокопуди Цуманської пущі закусюють жаб та джмелів малиною і ожиною

Птах не надто великий, але гордості має не менше за орла!

КНПП "Цуманська пуща"

Сорокопуди Цуманської пущі закусюють жаб та джмелів малиною і ожиною

Найзлішим ворогом цих відважних птахів... є негода

Сорокопуд терновий живе на сухих відкритих місцевостях з чагарниковими заростями і високою травою, охоче селячись на лісових галявинах, у молодих лісопосадках і сільській місцевості, нагадує КНПП «Цуманська пуща».

На його ділянці неодмінно повинні рости колючі чагарники: зарості дикої малини і ожини, кущі шипшини або терену. Зимують сорокопуди в тропічних регіонах Африки. Розповсюджений на всій території Цуманської пущі.

Незважаючи на близьку спорідненість з горобцями, сорокопуд - типовий хижак.

Самець забарвлений яскравіше і контрастніше самки. Верхня частина тіла у самців червонувата. Голова сіра, через очі проходить типова для цієї родини пернатих чорна смужка - «маска». Нижня частина тіла дещо рожевувата, хвіст чорно-білий з малюнком. У самок і молодих птахів верхня частина тіла коричнева з звивистим малюнком. Нижня частина тіла темно-жовтого кольору з таким же малюнком.

Сорокопуд терновий любить тривалий час сидіти на верхівці якогось колючого чагарнику, який слугує йому за спостережний пункт. Сидячи не гілці цей маленький мисливець безперестанку хвацько махає хвостом.

Незважаючи на близьку спорідненість з горобцями, сорокопуд - типовий хижак. Його здобиччю стають великі комахи: жуки, бабки, оси і джмелі, яких він хапає на льоту, а також миші та жаби.

Комах сорокопуд проковтує цілком, а більшу здобич настромлює на гострі шипи, гілочки, колючий дріт або заклинює її в розвилці гілок, влаштовуючи своєрідну комору.

Комах сорокопуд проковтує цілком, а більшу здобич настромлює на гострі шипи, гілочки, колючий дріт або заклинює її в розвилці гілок, влаштовуючи своєрідну комору. Ця маленька хитрість дозволяє сорокопудові легко відривати і ковтати шматочки м'яса, а залишок відкладати «на майбутнє».

Десертом до м'ясного меню служать різні ягоди. Оскільки основу раціону сорокопуда становлять комахи, чисельність цих птахів багато в чому залежить від погоди в даному регіоні.

Наприклад, масивні зливи в травні чи липні перешкоджають розмноженню комах, і для сорокопудів настають важкі часи. Брак поживи в розпал гніздового сезону призводить до уповільнення зростання пташенят, а в крайніх випадках - до часткової або навіть повної загибелі виводка.

Telegram Channel