Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Православна молодь – в музеї-скансені

Це уже третій спортивно-оздоровчий табір молоді Волині, що проходить на території музею-скансену.

Львівська газета.

Православна молодь – в музеї-скансені

Понад 50 юнаків та дівчат розмістилися в наметах поруч з храмом Вознесіння Господнього, що в експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині в селищі Рокині Луцького району

Ініціатором створення і проведення відпочинково-оздоровчого табору став Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієрей Української Православної Церкви Київського Патріархату. Раніше такі табори проходили в інших місцях Волині. А в цьому році владика запитав:

-Чи не має такого місця у Луцькому районі, щоб було неподалік міста, річки і храму?

І таке місце запропонував отець ієрей Юрій Крохмаль – настоятель Рокинівського храму Вознесіння Господнього. Крім того, він уже мав досвід таборування дітей у минулі роки. За сприяння Луцького районного Деканату (В.Присяжнюк), протоієрея Юрія Близнюка, та інших, вирішили організувати для своїх дітей і слухачів нашої Школи літній відпочинково-оздоровчий табір у Рокинях.

-Тут чудове місце. Заповідник-музей-скансен,- говорить благочинний Володимир Присяжнюк,- є вся інфраструктура: вода, світло, дрова, гарні під’їзні шляхи сполучення. І головне. Це храм, каплиця, де можна помолитися.

 «Мета табору – це виховання молоді в позитивному значенні цього слова. Щоб можна показати дітям спосіб спілкування між собою».

-Мета табору – це виховання молоді в позитивному значенні цього слова. Щоб можна показати дітям спосіб спілкування між собою. Вони приїхали з різних сіл, з різних шкіл, різні за віком та інтересами. У нас перше правило, яке ми установили, це – всі мобільні телефони…здати! Три дня без мобільних телефонів! Це маленька перемога над телеманією, смартфоном.

- Діти зранку роблять рухавку. А день починається з молитви. Після сніданку, який готується на живому вогні, їм читають лекції священики різних храмів Київського патріархату на духовну і патріотичну тематику. Потім грають у футбол, проводимо зустрічі з воїнами АТО, військовими капеланами. Діти по черзі чергують на кухні, де вчаться чистити картоплю, готувати їсти разом з дорослими, подавати на стіл, прибирати за собою на кухні і в наметах тощо. У нас буде конкурс на кращу українську пісню біля ватри. Діти матимуть змогу ознайомитись з колекцією культурних сільськогосподарських росли, що росте на демонстраційному полі Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, з експозицією Музею історії сільського господарства Волині-скансен.

І не дивлячись на «капризну» погоду, яка часто супроводжувалась дощем і прохолодою, діти зі своїми духовними опікунами мужньо і весело долали труднощі табірного життя. На відкриття табору приїхав сам владика Михаїл, який благословив цей цікавий і виховний захід волинської молоді.

Це уже третій спортивно-оздоровчий табір молоді Волині, що проходить на території Музею-скансену в селищі Рокині. Перші два були з федерації козацьких бойових мистецтв, «Спас» та СК «Герць». А із спорудженням Січі перспектива для відпочинку і навчання молоді буде продовжуватись і розвиватись.

Олександр СЕРЕДЮК, директор музею-скансену

Telegram Channel