Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Гармонія у часі та просторі» поселилася у Луцьку

Виставка графіки триватиме до 18 серпня.

Сергій Наумук

«Гармонія у часі та просторі» поселилася у Луцьку

У луцькій галереї «Образ» відкрили нову виставку графіки

У галереї представлено серію офортів, об’єднаних темою часу. Автор робіт, лучанка Олена Наїдко, навчалася у Львівській академії мистецтв на кафедрі художнього скла та Українській академії друкарства на кафедрі станкової графіки.

– Спочатку дуже довго шукала себе у склі, а потім почала робити вітражі і у вітражах мене дуже захопив сам розпис художній, – Олена демонструє свій вітраж, з якого почалася любов до графіки. – Моделюючи лінії на вітражі, зрозуміла, що хочу попробувати більше деталей. А скло не любить математичної точності і з ним треба думати, як воно буде грати на світлі. Тому перейшла до графіки.

Офорт – єдина техніка, де можна працювати голкою на металі. Робота доволі клопітка: треба до дзеркального блиску відшліфувати латунну чи мідну пластину, натерти її спеціальною пастою, полакувати та закоптити свічкою. І лише тоді можна починати продряпувати зображення.  

Перші офорти зображають двох музикантів, які грають на площі Ринок у Львові, де молода художниця жила в той час. Офорт – єдина техніка, де можна працювати голкою на металі. Робота доволі клопітка: треба до дзеркального блиску відшліфувати латунну чи мідну пластину, натерти її спеціальною пастою, полакувати та закоптити свічкою. І лише тоді можна починати продряпувати зображення. Офортний папір вимочують, напіввисушують і тоді друкують зображення. З однієї пластини роблять різну кількість відбитків. Чим їх менше, тим дорожчі гравюри.

На одну пластину (якщо її робити «днями й ночами») художниця витрачає не менше півтора тижня, але зазвичай цей процес потребує більше часу.

– Цей напрям мистецтва, на жаль, недооцінений, – каже власниця галереї «Образ» Наталя Грабовецька. – Створення графічного зображення – трудоємкий процес, який вимагає багатьох зусиль, досвіду. За моїми спостереженнями, скажімо у Києві графіка якось ближче до людей, аніж у Луцьку. Але після відкриття музею Кумановсьокго до графіки буде більше уваги. Хоча ми свою галерею відкривали з виставки офортів.

Щодо образів, то про кожен з них художниця може чимало розповісти, пояснити який зміст у них вкладає. Захоплюють морж на айсбергу та карпатський ведмідь, які показують наскільки людина близька до природи і залежна від неї.

Тож, якщо вас захоплюють символи і ви шаленієте від дрібних деталей – вам в галерею «Образ», де до 18 серпня триватиме виставка.

 

Telegram Channel