Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Стус»: Медведчук пригрозив судом та забороною на демонстрацію фільму

Василь Стус: «Народе мій, до тебе ще я верну…» Чи не дозволить кум Путіна?

Фото pravda.com.ua.

«Стус»: Медведчук пригрозив судом та забороною на демонстрацію фільму

Чому видалили зі стрічки сцену про одіозного політика?

У разі виходу в прокат фільму «Стус» із недостовірною інформацією про лідера громадського руху «Український вибір» та кума президента РФ Віктора Медведчука він «залишає за собою право на відповідні правові дії, у т.ч. спрямовані на заборону демонстрації фільму через суд». 

Про це йдеться у заяві Медведчука, яку на сайті руху 12 серпня оприлюднив його адвокат Ігор Кириленко, інформує pravda.com.ua

«Будь-яка людина, яку звинувачували за ст.62 КК УРСР, вважался «ворогом радянської влади» і з моменту свого арешту, була запрограмована на відповідний вирок... Роль адвоката, якого сама держава примусово притягала для участі у подібних справах, була незавидною і не мала суттєвого значення у заздалегідь відомому вироку», – заявляє Медведчук. 

Також він назвав «брехливими» твердження про те, що Стус відмовлявся від послуг радянського адвоката і просив надати йому виключно «міжнародного адвоката», залученого через організацію «Міжнародна амністія».

«Це було заборонено чинним кримінально-процесуальним законодавством. ... Жоден компетентний орган України не знайшов у діях адвоката Медведчука порушень норм законодавства України, які діяли станом на 1980 рік», – заявив Медведчук. 

У його заяві зазначено, що він «завжди виступав за збереження історичної правди, об’єктивне висвітлення історичних фактів», а глава уряду Володимир Гройсман, який доручив розібратися у ситуації, коли з фільму «Стус» за дзвінком з «адміністрації Медведчука» прибрали сцену суду над Стусом, є очільником «безпрецедентної піар-кампанії»  проти лідера «Українського вибору». 

Глава уряду Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно «зробити все можливе», щоб у фільмі про Стуса історію було подано «чесно, повністю і без перекручувань».

«Гройсман доручив ... здійснювати цензуру і своїми діями втручається у творчий процес», – заявив Медведчук і нагадав, що син поета Дмитро Стус «більш ніж однозначно висловився про цей фільм: «Для мене цей фільм, м’яко кажучи, смішний і неприйнятний».

Раніше стало відомо, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили усі згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився. 

Зі слів учасників знімального процесу, «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом". 

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Глава уряду Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно «зробити все можливе», щоб у фільмі про Стуса історію було подано «чесно, повністю і без перекручувань».

11 серпня знімальна група фільму «Стус» оприлюднила повідомлення про те, що вирішила дозняти видалену раніше зі сценарію сцену суду за участю адвоката Стуса Віктора Медведчука.

Telegram Channel