Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
У Володимирі відкрили виставку старовинних хоругов

Історія хоругв сягає ще часів Київської Русі.

О.Стемковський, Г.Доскоч

У Володимирі відкрили виставку старовинних хоругов

у Володимир-Волинському історичному музеї ім. Омеляна Дверницького відбулася презентація виставки «Волинська хоругва ХІХ - початку ХХ століть»

На виставці представлено 12 хоругв - з колекції музею, серед них й хоругви, передані з церкви Пресвятої Покрови села Бобичі Володимир-Волинського району, йдеться на Фейсбук-сторінці Володимир-Волинського історичного музею ім. Омеляна Дверницького.

Хоругви – релігійні атрибути, на яких зображено різні сюжети з Біблії та життя Православної церкви, зокрема «Благовіщення Марії», «Успіння Пресвятої Богородиці», «Святий Микола», «Воскресіння Христове», «Христос у терновому вінку» та ін. У 2012 році наукові співробітники музею здійснили експедицію у селі Бобичі. Настоятель місцевого храму отець Юрій Хавура разом з парафіянами передав до музею хоругви зі згаданого храму, вік багатьох з цих святинь перевищує 100 років.

У 2012 році наукові співробітники музею здійснили експедицію у селі Бобичі. Настоятель місцевого храму отець Юрій Хавура разом з парафіянами передав до музею хоругви зі згаданого храму, вік багатьох з цих святинь перевищує 100 років. 

На презентації виступили директор музею Володимир Стемковський, провідна наукова співробітниця музею Олена Черенюк, свяженнослужитель Юрій Хавура і священнослужитель Микола Рижук, котрі говорили про високу духовну та історичну цінність цих реліквій. Любов Нестерук, спеціаліст відділу культури і туризму МВК вручила лист подяки Юрію Хавурі.

Історія хоругв сягає ще часів Київської Русі. В той час кожен князь, який завойовував певне місто, встановлював на його стіні чи воротах свою хоругву. Використовували хоругви і запорізькі козаки. У православ'ї на хоругвах зображають Ісуса Христа, Діву Марію, святих.

 

Telegram Channel