Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Берестечку поселились… богомоли

Ця комаха – ненажера: безперестанку наминає все, що у парку зелене.

Фото – Валентин НАХТІГАЛЬ.

У Берестечку поселились… богомоли

Ці комахи – екзотичні для Волині

Богомо́ли (Mantodea) — ряд комах надряду тарганоподібних, що полюють з засідки на дрібних комах та павукоподібних, хоча великі види можуть з'їсти й дрібних хребетних. 

Вікіпедія каже, що  відомо близько 2400 видів богомолів, які переважно поширені у зонах тропічного та субтропічного клімату по всій Землі, окремі види живуть у помірній зоні. А ось відкіля це екзотичне створіння взялося у  Берестечку?

Уперше досі небачену тваринку у містечку минулого року помітив і сфотографував берестечківець Сергій Бойко. Місцеві жителі подейкують, що вона потрапила у тамтешній млин із зерном із Криму. Тоді ж із комахою  «познайомився» Валентин Нахтігаль, який цими днями вздрів таку ж кузьку (на світлині).  Дивовижна істота сміливо повзала по підвіконнику і поводилася настільки миролюбно, що далася взяти себе в руки і зробити зі себе світлину, а потому поповзла собі далі.

Місцеві жителі подейкують, що вона потрапила у тамтешній млин із зерном із Криму.

Зелене живе диво має довжину близько 10-ти сантиметрів. Щоб дізнатися, хто воно, пану Валентину довелося заглибитися  на сайтах в  ентомологію – науку, яка вивчає комах. Гість, який, схоже, чудово адаптувався у парку неподалік Берестечківської ЦРЛ №2, наче дві краплі води, схожий на комаху-богомола. «Тарганчик» зовсім не агресивний, однак, судячи з досліджень, неабиякий ненажера: богомол безперестанку наминає все, що у парку зелене. 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel