Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У селі під Луцьком виявили перевищення в повітрі фенолу та формальдегіду

Концентрації фенолу перевищують нормативні показники на 30-90%

Місто

У селі під Луцьком виявили перевищення в повітрі фенолу та формальдегіду

Мешканці села Підгайці скаржаться на небезпечні викиди з підприємства

Завод по виробництву утеплюючих матеріалів ТзОВ «Технологія базальту», що у селі Струмівка, перевищив дозволені показники забруднення повітря фенолом та формальдегідом. Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Про це йшлося на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, сьогодні 14 вересня 2018 року.

Згідно звітів, виявлені концентрації фенолу перевищують нормативні показники на 30-90% на відстані 235-300 метрів від території заводу.

За словами начальника головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського, після звернення однієї з мешканок Струмівки, яка скаржилася на погане самопочуття, відповідним управлінням було проведено лабораторно-інструментальне дослідження атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин:

- Згідно звітів, виявлені концентрації фенолу перевищують нормативні показники на 30-90% на відстані 235-300 метрів від території заводу.

Ще у 2003 році Підгайцівська сільська рада дала дозвіл на будівництво заводу, а через рік, не врахувавши необхідні межі санітарної зони, дала дозвіл на житлове будівництво менше, аніж за 300 метрів від підприємства. Таким чином завод та будинки зводилися паралельно.

- Разом з тим, продукція заводу не шкідлива. Вона йде на європейський та український ринок. Проте, шкідливими є викиди від переробки фенол-формальдегідної смоли, з якої виготовляють утеплюючі матеріали, - зазначив Богдан Васильович.

Відтак, за словами голови облдержадміністрації Олександра Савченка наразі комісія вирішила наступне: контролювати питання та направити звернення до відповідних структур, аби перевірити законність діяльності заводу, умови праці робітників та стан навколишнього середовища.

Ще у 2003 році Підгайцівська сільська рада дала дозвіл на будівництво заводу, а через рік, не врахувавши необхідні межі санітарної зони, дала дозвіл на житлове будівництво менше, аніж за 300 метрів від підприємства.

Аби не припиняти роботу підприємства, яке є потужним платником податків до місцевої ради, в майбутньому, члени комісії запропонували провести нараду з керівництвом ТзОВ «Технологія базальту», де розглянуть можливість переходу виробництва на безфенольне, яке є не шкідливим. Також обласна державна адміністрація надаватиме підприємству свою підтримку у переході на безпечніше виробництво.

Telegram Channel